Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust, της INTERPOL και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation) κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022

Συνελήφθησαν 2.469 άτομα και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ολοκληρώθηκε η όγδοη ευρείας κλίμακας διεθνική αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της μεταφοράς παράνομου χρήματος – «European Money Mule Action 8 (EMMA 8)».

Η δράση, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικές υπηρεσίες από (25) χώρες, πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022, με την υποστήριξη της Europol, της Eurojust, της INTERPOL και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας (European Banking Federation).

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιμετώπιση των Εγκλημάτων στον Κυβερνοχώρο (EC3) της Europol, σε συνεργασία με την Ι nterpol , παρείχε επιχειρησιακή και αναλυτική υποστήριξη στις συμμετέχουσες χώρες, ενώ παράλληλα την επιχείρηση υποστήριξαν περίπου 1.800 τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – οργανισμοί, καθώς και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και λοιπές πολυεθνικές εταιρείες.

Συνολικά, εντοπίστηκαν 8.755 μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules),

ταυτοποιήθηκαν 222 εντολείς – καθοδηγητές (money mules recruiters – Herders), ενώ συνελήφθησαν 2.469 άτομα και ξεκίνησαν 1.648 ποινικές έρευνες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν 4.089 απατηλές συναλλαγές και απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους περίπου 17.500.000 ευρώ.

Στην επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία σε συνεργασία με τα εθνικά πιστωτικά ιδρύματα, διερεύνησε 86 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς χρημάτων με την χρήση ενδιάμεσων (moneymules).

Οι τρόποι δράσης ( modus operandi ) στις υποθέσεις που διερευνήθηκαν ήταν:
  • επίθεση ηλεκτρονικού ψαρέματος ( Phishing),
  • παρέμβαση σε εταιρικές θυρίδες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( Business E -mail C ompromise - BEC) και
  • απάτες με την υπόσχεση παροχής επενδυτικών υπηρεσιών ( ForexScams ).
Συνολικά, στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, απετράπησαν απατηλές συναλλαγές ύψους 36.100 ευρώ, μέσω διακοπής παράνομων τραπεζικών μεταφορών από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Από τη διερεύνηση των υποθέσεων ταυτοποιήθηκαν 14 άτομα που δραστηριοποιούνταν - ενεπλάκησαν ως μεταφορείς παράνομου χρήματος (money mules).

Για τις υποθέσεις αυτές, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας οι οποίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι, η δράση αυτή αποτελεί συντονισμένη επιχείρηση υπηρεσιών επιβολής του Νόμου στην Ευρώπη και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Επιχειρησιακών Προγραμμάτων EMPACT» (European Multi– D isciplinary Platform Against Criminal Threats) για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών, ενώ στηρίζεται στη στενή συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών Αρχών, καθώς και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/2-469-money-mules-arrested-in-worldwide-crackdown-against-money-laundering

Αντίστοιχα το ενημερωτικό υλικό έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα:

https://www.europol.europa.eu/operations-services-and-innovation/public-awareness-and-prevention-guides/money-muling

Πληροφορίες και σχετικές συμβουλές έχουν επίσης αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: http://cyberalert.gr/money-mules

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e - mail στο: ccu @ cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω της εφαρμογής ( application ) για έξυπνα τηλέφωνα ( smart phones ): CYBER ΚΙ D
Πηγή astynomia.gr