Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 39χρονος αλλοδαπός από το Ιράν που κατηγορείται για τη μεταφορά 14 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στη Σύμη. Η σύλληψη του αλλοδαπού είχε γίνει το καλοκαίρι του 2019 και προχθές το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών και 3 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 75.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο εντοπισμός και η διάσωση των δεκατεσσάρων (14) αλλοδαπών, αλλά και του 39χρονου Ιρανού, είχε γίνει τις πρωινές ώρες στις 27 Ιουνίου 2019, από προσωπικό του Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής. Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΣΑΡΠΕΣ» της Σύμης, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα, στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σύμης, ενώ συνελήφθη ο 36χρονος αλλοδαπός, ως χειριστής της βάρκας. Σε βάρος του Ιρανού ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, και παραπέμφθηκε ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 39χρονος μεταξύ άλλων είχε επισημάνει στην απολογία του, ότι πήγε στην Τουρκία από την πατρίδα του με σκοπό να καταφέρει να ταξιδέψει στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί συνάντησε κάποιον ο οποίος του είπε ότι μπορεί να τον βοηθήσει να φθάσει στον προορισμό του και μάλιστα του έδωσε όσα χρήματα είχε μαζί του, περίπου 2.000 ευρώ.

Όμως οι μέρες περνούσαν και ο 39χρονος συνέχιζε να μένει στην Κωνσταντινούπολη και κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι ο άνθρωπος στον οποίο είχε δώσει τα χρήματά του, τον είχε κοροϊδέψει. Τότε μετακινήθηκε σε άλλες περιοχές της Τουρκίας, αρχικά στη Σμύρνη και κατέληξε στο Μαρμαρίς όπου εκεί του είπαν ότι για να ταξιδέψει αφού δεν είχε χρήματα να πληρώσει θα έπρεπε να οδηγήσει το σκάφος.

Ο 39χρονος είχε πει στην ανακρίτρια, πως τους εξήγησε ότι δεν γνωρίζει από τέτοια πράγματα, καθώς είναι Ιρανός και εκείνοι μαζί με τον καπετάνιο τον έβαλαν σε ένα σκάφος, του έδειξαν τι να κάνει και του είπαν πως είναι μόνο 10 λεπτά και μία ευθεία δρόμος. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι αρχικά στο ίδιο σκάφος μαζί του και με τους άλλους αλλοδαπούς (διαφόρων εθνικοτήτων) βρίσκονταν ο επαγγελματίας καπετάνιος που του έδειξε έως ότου λίγη ώρα αφότου ξεκίνησαν, βούτηξε στη θάλασσα και επέστρεψε στη στεριά.

Τότε ο 39χρονος Ιρανός αναγκάστηκε να κάνει ό,τι του είχαν δείξει και να οδηγήσει το σκάφος προκειμένου να μην πνιγούν. Έτσι έφθασαν στη Σύμη όπου και συνελήφθησαν από τους λιμενικούς. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα ο 39χρονος είχε αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3.000 ευρώ.


Πηγή rodiaki.gr