Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπραξαν (24) κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης


Tαυτοποιήθηκαν τα στοιχεία (23) εμπλεκομένων στο κύκλωμα


Προσποιούμενοι τους τεχνικούς εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή ανελκυστήρων, εισέρχονταν σε οικίες ηλικιωμένων και με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα

Η αξία της λείας που αποκόμισαν ξεπερνά τις (290.000) ευρώ

Στην αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου-Αναλήψεως, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διάπραξη κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία είκοσι τριών (23) εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες, που συνδέονται, κατά περίπτωση, με συγγενικούς δεσμούς, ηλικίας από 20 έως 57 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021 – Ιουλίου 2022, με ορμητήριο περιοχές των Νομών Αττικής, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης και ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν είκοσι τέσσερις (24) κλοπές.

Χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους
ήταν:
  • Η επιλογή συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ως υποψήφια θύματα. Επέλεγαν ηλικιωμένα άτομα, κατά κύριο λόγω με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, προκειμένου να πετύχουν την απρόσκοπτη διαφυγή τους μετά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.
  • Η αναζήτηση των υποψήφιων θυμάτων τους σε γειτονιές εστιάζοντας κυρίως σε άτομα που επέστρεφαν στις οικίες τους πεζή, πολλές φορές μετά από επίσκεψη σε λαϊκές αγορές.
  • Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης τους υποδυόμενοι υπαλλήλους εταιρειών και επιχειρήσεων, προκειμένου να εισέρχονται εύκολα στις οικίες τους.
  • Η απασχόληση των παθόντων από μέλη του κυκλώματος όσο συνεργοί τους ερευνούσαν τους χώρους των οικιών.
  • Η κίνησή τους με αυτοκίνητα ιδιοκτησίας, τόσο των ιδίων, όσο και του στενού οικογενειακού τους κύκλου, αλλά και ενοικιαζόμενα οχήματα.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η λεία τους ξεπερνάει τις (290.000) ευρώ σε χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Σημειώνεται ότι, επτά (7) εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.