Νέο, "ασυνήθιστο" κύμα μεταναστευτικών ροών
, βόρειας προέλευσης, χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό. Τι λέει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

Σάρι και Γκουαγιαμπέρα στην... Ειδομένη. Ινδοί και Κουβανοί παράτυποι μετανάστες, κάνουν "απόβαση" στην Ελλάδα, μέσω… Ρωσίας και Βόρειας Μακεδονίας. Οι διαδρομές και τα περάσματα των διακινητών, αλλά και οι εθνικότητες, αποκτούν… ποικιλομορφία.

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα… παρακάμπτονται, νέες πύλες εισόδου γίνονται "δημοφιλείς" προορισμοί για τα δουλεμπορικά κυκλώματα και η Ρωσία, μπαίνει για πρώτη φορά στο "παιχνίδι" της παράνομης μετανάστευσης.

Οι συνοριοφύλακες στη μεθόριο με τη Βόρεια Μακεδονία, έχουν έρθει αντιμέτωποι εδώ και μερικούς μήνες με το νέο, "ασυνήθιστο" κύμα μεταναστευτικών ροών, βόρειας προέλευσης, που χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως ενδιάμεσο σταθμό.

"Ήδη από το καλοκαίρι, παρατηρούμε μεταναστευτική πίεση και από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Εκεί που δηλαδή μετά την διάλυση του καταυλισμού της Ειδομένης δεν είχαμε ιδιαίτερη κίνηση, σήμερα παρατηρούμε πως διάφορα κυκλώματα χρησιμοποιούν αυτό το μεταναστευτικό μονοπάτι για να εισέλθουν στην Ελλάδα", σημειώνει στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής", ο Παναγιώτης Χαρέλας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων .

Η Ρωσική οδός


Αβάνα – Μόσχα, Νέο Δελχί - Μόσχα, Βελιγράδι, Σκόπια, Ειδομένη. Πρόκειται για τους σταθμούς της νέας μεταναστευτικής οδού που έκανε την εμφάνισή της τους τελευταίους μήνες του 2022. Κυκλώματα διακινητών, έχοντας παρακάμψει τα σύνορα με τη Τουρκία, χρησιμοποιούν τη Ρωσία ως αφετηρία της παράνομης δράσης τους και τη Βόρεια Μακεδονία ως πέρασμα διοχέτευσης παράτυπων μεταναστών. Όπως σημειώνουν οι συνοριοφύλακες, πρόκειται στην πλειονότητα τους για... άτομα ινδικής και κουβανικής καταγωγής.

Στις 22 Νοεμβρίου, άνδρες του γραφείου Ασφαλείας του Α.Τ. Παιονίας Κιλκίς, συνέλαβαν Πακιστανό διακινητή που είχε μόλις περάσει από τα Σκόπια 10 Ινδούς παράτυπους μετανάστες. Είναι ενδεικτικό ότι το 80% των Ινδών που περνούν τα ελληνικά σύνορα, χρησιμοποιούν την ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Οι μετανάστες πετούν νόμιμα με όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη Ρωσία προς τη Σερβία και το Βελιγράδι και εκεί αναλαμβάνουν δράση οι δουλέμποροι. Αφού περνούν τα χαρτιά των "πελατών" τους οδηγούν οδικώς και με τα πόδια προς τα Σκόπια και από εκεί περνούν στην Ελλάδα από "τρωτά" σημεία των συνόρων στην Ειδομένη.

Στη συνέχεια, τα εγχώρια κυκλώματα τους μεταφέρουν προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τον περασμένο Μάρτιο, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, είχαν εντοπίσει κύκλωμα μαστροπών από την Κούβα, που φέρεται να είχε επαφές με διακινητές σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Μέσω του συγκεκριμένου διεθνούς δικτύου, έφταναν χωρίς τη θέληση τους στην Ελλάδα γυναίκες με οικονομικά προβλήματα από τη Κούβα. Το Δεκέμβριο του 2021, οι αρχές σταμάτησαν 84 κουβανούς μετανάστες στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου, λίγο πριν επιβιβαστούν σε αεροπλάνο προς το Μιλάνο. Όλοι τους είχαν πλαστά έγγραφα Ισπανίας, ενώ δεν είχαν χαρτιά νόμιμης εισόδου και διαμονής στη χώρα.

"Έχουμε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην προσέλκυση από όλη την υφήλιο μεταναστών προκειμένου να τους διαχειριστεί, πολιτικά, οικονομικά και απάνθρωπα. Δεν είναι όμως μόνο η Τουρκία. Τελευταία, βλέπουμε πως αυτά τα μεταναστευτικά μονοπάτια των κυκλωμάτων, περνούν και από την Ρωσία που καταφθάνουν μετανάστες και από εκεί πάλι αεροπορικώς στις χώρες των Βαλκανίων και κατόπιν, αφού πρώτα "χάσουν" τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα , τα κυκλώματα επιχειρούν να τους περάσουν κυρίως από την ελληνοσκοπιανή προς την Ελλάδα. Άρα αυτό που παλιότερα είχαμε εντοπίσει, ότι η Τουρκία προσέλκυε μετανάστες μέσω αεροπορικών πτήσεων, βλέπουμε σήμερα να συμβαίνει και στη Ρωσία", αναφέρει ο Παναγιώτης Χαρέλας.

"Εορταστικό" κύμα μεταναστευτικών ροών

Μόνο μέσα στο Δεκέμβριο, αστυνομικοί από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης στις περιοχές γύρω από τον Έβρο, προχώρησαν στη σύλληψη 39 διακινητών που επιχείρησαν να προωθήσουν 160 παράτυπους μετανάστες που είχαν εισέλθει στη χώρα από τη Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι οι ροές είναι μειωμένες σε σχέση με το μεγάλο κύμα του καλοκαιριού, οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στα δουλεμπορικά κυκλώματα να συνεχίσουν ανενόχλητα τη δράση τους ακόμα και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την ίδια ώρα το 2022, ολοκληρώθηκε με αριθμούς... ρεκόρ, όσον αφορά τις αποτροπές παράνομης εισόδου στη χώρα από την Ελληνοτουρκική μεθόριο.

Πηγή thetoc.gr