«Ελληνοτουρκικά»: «Θερμές» εβδομάδες έρχονται στο Αιγαίο εκτιμά η Αθήνα – Αποφασισμένη η Άγκυρα να φτάσει την ένταση στα άκρα
0

«Ελληνοτουρκικά»: «Θερμές» εβδομάδες έρχονται στο Αιγαίο εκτιμά η Αθήνα – Αποφασισμένη η Άγκυρα να φτάσει την ένταση στα άκρα

Η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ αλλά και το «δεξί χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, η Άγκυρα δείχνει αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμα και έως το επεισόδιο. Την ώρα που η Τουρκική αεροπορία συνεχίζει να προκαλεί πάνω από το Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων συντονισμένα οι δύο Τούρκοι αξιωματούχου δεν προχώρησαν απλά σε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας αλλά ο εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά έκανε λόγο για παραβίαση συνόρων. «Όσο υπάρχουν παραβιάσεις δικαιωμάτων, παραβιάσεις συνόρων και παρενοχλήσεις κατά της Τουρκίας η Τουρκία δεν θα διστάσει να απαντήσει» τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν λίγες μόλις ημέρες έπειτα από τη συνάντηση στο Βερολίνο με την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα μέρα και νύχτα έρχεται στα νησιά που είναι κάτω από τη μύτη μας. Στρατικοποιεί τα νησιά και αλλάζει το status. Παρενόχλησαν τους ψαράδες μας και άνοιξαν πυρ» τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ εκτοξεύοντας νέες απειλές και παροτρύνοντας τους Έλληνες «να συγκεντρωθούν και να προσγειωθούν στη γη». Το μεσημέρι ένα ακόμη Τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα κοντά στην Νίσυρο ανεβάζοντας των αριθμό των Τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα Ελληνικά νησιά. Ενώ στα θαλάσσια σύνορα της χώρας έντονη είναι τα τελευταία 24ωρα η παρουσία Τουρκικών ακταιωρών κοντά σε Ελληνικά αλιευτικά έπειτα και από το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι.

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις Τουρκικές εκλογές οι οποίες μάλιστα μπορεί να είναι πρόωρες και πιθανόν πριν από τις Ελληνικές η ανησυχία στην Αθήνα συνεχώς αυξάνεται. Αφού το timing δείχνει πλέον να είναι το ιδανικό για τους γείτονες προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα που άλλωστε προαναγγέλλουν εδώ και αρκετούς μήνες. Βήμα το οποίο δεν θα έχει ως στόχο μόνο την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ αφού όπως διαφαίνεται η προσπάθεια προσέγγισης με επίκεντρο την πώληση και αναβάθμιση μαχητικών F-16 δείχνει να πέφτει στο κενό.

Η Αθήνα με την σταθερή και ξεκάθαρη θέση της ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την παραμικρή αμφισβήτηση Κυριαρχικών Δικαιωμάτων διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι θα απαντήσει δυναμικά σε κάθε Τουρκική ενέργεια. Και θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε αναθεωρητική προσπάθεια της Άγκυρας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα της χώρας. Στα Επιτελεία έχει ήδη σημάνει συναγερμός εδώ και αρκετές εβδομάδες με τις ετοιμότητες ειδικά της Πολεμικής Αεροπορίας όπως αποκάλυψε το Newpost να έχουν διπλασιαστεί. Ανάλογα υψηλή είναι η επιφυλακή και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο όπου μάλιστα τα έργα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μήνυμα ετοιμότητας θα στείλει ο Στόλος με την άσκηση «ΑΣΤΡΑΠΗ» την επόμενη εβδομάδα ενώ εάν απαιτηθεί θα αυξηθούν τα πλοία επιφυλακής που αναπτύσσονται στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση οι εντολές στο προσωπικό αφορούν αυξημένα αντανακλαστικά έναντι κάθε παγίδας που μπορεί να στήσει η Άγκυρα σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.


Πηγή newpost.gr

Σχόλια

Formulir Kontak