Τα στοιχεία της Eurostat μιλούν ξεκάθαρη γλώσσα: Το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατατέθηκαν στην ΕΕ 406.000 αιτήσεις ασύλου. Η αύξηση, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνει στο 63%

«Το μεταναστευτικό δυναμιτίζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος άρθρου του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας και Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Γερμανός πρώην επίτροπος επισημαίνει: «Προς το παρόν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τον φόβος για την απώλεια εισοδήματος. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται στις Βρυξέλλες και τις κυβερνήσεις των 27 για το Μεταναστευτικό. Πρόκειται για ολέθριο λάθος.

Τα στοιχεία της Eurostat μιλούν ξεκάθαρη γλώσσα: Το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατατέθηκαν στην ΕΕ 406.000 αιτήσεις ασύλου. Η αύξηση, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνει στο 63%.

Προκειμένου να περιορίσουν τις αιτίες μετανάστευσης οι Ευρωπαίοι πρέπει επιτέλους να καταλήξουν σε μια κοινή και έξυπνη στρατηγική στην εξωτερική τους πολιτική και την πολιτική έναντι των γειτονικών χωρών,που να διέπεται από πνεύμα διασφάλισης της ειρήνης, περιορισμού της ανέχειας και να προβλέπει, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και στρατιωτικές παρεμβάσεις. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξάγει σταθερότητα για να μην εισάγει αστάθεια. Γιατί εδώ ακριβώς μπαίνει στο παιχνίδι η απάνθρωπη στρατηγική αυταρχικών ηγετών. Αδιάφορο αν πρόκειται για τον Πούτιν, τον Λουκασένκο, τον Ασάντ, τους Ταλιμπάν ή τον Ερντογάν: οι ηγέτες αυτοί κάνουν την πολιτική τους με ή σε βάρος των προσφύγων επιδιώκοντας παράλληλα να διχάσουν τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ζητούμενο μια κοινή στρατηγική αντιμετώπισης του ζητήματος».



ΠΗΓΗ     circogreco.gr