Στο μάτι των κλεφτών έχουν μπει και οι χώροι στάθμευσης με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στο πορτοφόλι αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των οδηγών.

Αναμφίβολα η πρόοδος της τεχνολογίας γύρω από τους τέσσερεις τροχούς έχει σημειώσει άλματα με αποτέλεσμα οι οδηγοί να απολαμβάνουν καθημερινά ανέσεις που ήταν ανήκουστες μέχρι πριν από μερικά μόλις χρόνια.

Σε αυτές τις ανέσεις περιλαμβάνεται φυσικά και ο ασύρματος τρόπος με τον οποίο μπορούν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για υπηρεσίες που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως είναι για παράδειγμα η καταβολή του αντίτιμου σε έναν χώρο στάθμευσης.
Από ό,τι φαίνεται και σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι χώροι στάθμευσης αποτελούν ένα νέο πεδίο δράσης για τους ηλεκτρονικούς εγκληματίες που θέλουν να μπουν στο ψηφιακό πορτοφόλι των οδηγών αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση στα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους.

Στη Μ. Βρετανία οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε χώρους στάθμευσης μέσω smartphone είναι ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος συναλλαγής και αυτόν ακριβώς τον τρόπο έχουν στον στόχο τους και οι κλέφτες.

Ειδικότερα οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα βρετανικά parking συνηθίζεται να πραγματοποιούνται με smartphone μέσω της εφαρμογής που «διαβάζει» το αναγραφόμενο QR code που μπορεί υπάρχει στο εκάστοτε μηχάνημα και οδηγεί στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας που διαχειρίζεται τον χώρο.
Ο τρόπος που δρουν οι κλέφτες είναι να αντικαταστήσουν στο μηχάνημα το QR code με ένα ψεύτικο, το οποίο αφού διαβαστεί από την εφαρμογή του κινητού, μπορεί να τους δώσει πρόσβαση ακόμη και στον τραπεζικό λογαριασμό του χρήστη του οχήματος, λόγω του κακόβουλου λογισμικού που κατεβαίνει στην συσκευή.

Σε τοπικό επίπεδο στη Μ. Βρετανία οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να πραγματοποιούν σχετικές ανακοινώσεις προειδοποιώντας τους ανυποψίαστους οδηγός για τον ενδεχόμενο κίνδυνο καλώντας τους να βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα την απάτη. Αναφέρουν μάλιστα και το παράδειγμα οδηγού στη νήσο Wight που έπεσε θύμα ψεύτικου QR code σε χώρο στάθμευσης, με αποτέλεσμα να χάσει χρήματα και από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Οι αρχές προειδοποιούν τους οδηγούς να έχουν το νου τους στα μηνύματα που λαμβάνουν και τους οδηγούν στην ολοκλήρωση της συναλλαγής, τα οποία και δεν θα πρέπει να έχουν ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, ένα σύνηθες φαινόμενο στα μηνύματα απάτης γενικότερα.

Θα πρέπει επίσης να κλείνουν την εφαρμογή το γρηγορότερο δυνατό αν υποψιαστούν απάτη -ειδικά αν ζητά ευαίσθητα δεδομένα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής- και να επικοινωνούν έπειτα με τις αστυνομικές αρχές για να αναφέρουν το γεγονός, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κωδικοί QR δεν θα πρέπει να είναι αυτοκόλλητα πάνω στο μηχάνημα αλλά να αναγράφονται στην ψηφιακή του οθόνη.

Πηγή carandmotor.gr