Τους προκλητικούς ισχυρισμούς της για κακομεταχείριση των προσφύγων από την Ελλάδα
επανέλαβε η Άγκυρα δια του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος δικαιοσύνης και ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας «για θηριωδίες Frontex και ελληνικής ακτοφυλακής».

Όπως μεταδίδει δε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ο Τσελίκ φθάνει στο σημείο να ζητήσει «η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές και συγκεκριμένες κατηγορίες».

Όπως υποστήριξε, «δυστυχώς, τη νέα χρονιά, η ατζέντα για τους πρόσφυγες συνεχίζει να εξετάζεται με βάση ορισμένες βάναυσες προσεγγίσεις απέναντι σε όσους προσπαθούν να φτάσουν στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Έχουμε πει πολλές φορές για τις θηριωδίες που επέφερε η συνεργασία της Frontex και της ελληνικής ακτοφυλακής. Τις εξηγήσαμε. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες αυτής της FRONTEX πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της FRONTEX. Έδωσε ένα τόσο δυνατό μήνυμα».

Ωστόσο, υποστήριξε, δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της FRONTEX συνεχίζεται. Και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπους που σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, με τρόπο που τους θέτει σε κίνδυνο θανάτου. Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ΕΕ.

«Mε τη συνεργασία της ελληνικής ακτοφυλακής και της FRONTEX, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο για ανθρώπους που βρίσκουν το θάνατο. Παρ' όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές, τρυπώντας τις βάρκες τους και βασανίζοντάς τους με τον πιο βαρύ τρόπο» υποστήριξε.

«Όταν το βλέπουμε από εδώ, προειδοποιούμε την ΕΕ για άλλη μια φορά φέτος, μπροστά στη συνέχιση αυτού ακόμη πιο άγρια, ακόμη πιο βάναυσα. Στη βάση της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της FRONTEX, αυτή η δίωξη προς τους ανθρώπους που βρίσκουν τον θάνατο εκεί, ακυρώνει όλα τα λόγια σας. Καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Εκφράζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτού, να γίνουν ισχυρές έρευνες για τη FRONTEX και η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές και συγκεκριμένες κατηγορίες με βάση την παραβίαση όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών για αυτό το θέμα» πρόσθεσε προκλητικά ο Τσελίκ.

Πηγή skai.gr