Η εισαγγελία της Ολλανδίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψη ενός 37χρονου σύρου πρόσφυγα, ο οποίος κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου ως αξιωματούχος ασφαλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο άνδρας αυτός ζήτησε άσυλο στην Ολλανδία το 2019.

Μια ειδική ομάδα της ολλανδικής αστυνομίας υπεύθυνη για εγκλήματα πολέμου έλαβε πληροφορίες για τον ύποπτο, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, σύμφωνα με τις οποίες το πρόσωπο αυτό είχε ηγετικό ρόλο στην υπηρεσία ασφαλεία του ISIS από το 2015 ως το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρόσωπο αυτό είχε προηγουμένως τον ίδιο ρόλο στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, τον πρώην βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Οι ολλανδικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο άνδρας αυτός εργαζόταν εντός και πέριξ του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ στα νότια προάστια της Δαμασκού.

Ο ύποπτος θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστή στη Χάγη την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ολλανδικό νόμο, η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται σε ξένο έδαφος μπορούν να διωχθούν με βάση την οικουμενική δικαιοδοσία, αν ο ύποπτος διαμένει στην Ολλανδία.

Πηγή gr.euronews.com