Ολα ξεκίνησαν όταν έγινε κλήση στο «112» και στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού όπου εντόπισε 18 άτομα - Κατά δήλωσή τους, στο σκάφος επέβαιναν 22 άτομα και τέσσερις εξ αυτών βρέθηκαν στη θάλασσα.

ε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού για τον εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή «Σαμιοπούλα», στα νότια της Σάμου. Ολα ξεκίνησαν όταν έγινε κλήση στο «112» και στο σημείο έσπευσε σκάφος του Λιμενικού όπου εντόπισε 18 άτομα. Κατά δήλωσή τους, στο σκάφος επέβαιναν 22 άτομα και τέσσερις εξ αυτών βρέθηκαν στη θάλασσα.

Αμεσα ξεκίνησαν έρευνες από δύο περιπολικά σκάφη Λιμενικού και ένα σκάφος της Frontex, ενώ από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο Super Puma. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν από το σκάφος Λιμενικού στο Βαθύ Σάμου.

Τι προκαλεί εντύπωση στο Λιμενικό

Ωστόσο εντύπωση τους προκαλεί το γεγονός ότι - όπως υποστηρίζουν οι διασωθέντες - αν και επέβαιναν σε μεγάλο ταχύπλοο σκάφος και ήταν σχετικά κοντά στις ακτές (περίπου ένα ναυτικό μίλι) οι τέσσερις μετανάστες επέλεξαν να πέσουν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν ενδεχομένως προς τη στεριά ενώ και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή είναι αρκετά καλές (νότιοι άνεμοι εντάσεως 2-3 μποφόρ).

Επίσης καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή καθώς καταγράφονται απόπειρες παράνομης εισόδου προσφύγων - μεταναστών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ενδεικτικά από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης καταγράφηκαν 11 προσπάθειες ενώ στις λέμβους των σύγχρονων δουλέμπορων εκτιμάται ότι επέβαιναν πάνω από 300 μετανάστες.

Πηγή reader.gr