Τραγικός ο μέχρι τώρα απολογισμός του ναυαγίου με μετανάστες στη Λέσβο. Συγκλονιστική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από πρωινές ώρες της Τρίτης (7/2), επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έπειτα από το ναυάγιο βάρκας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή της Θερμής, πολύ κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας, στη Λέσβο.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί – σύμφωνα με το λιμενικό – τρεις νεκροί, ενώ διασώθηκαν 16 άτομα. Σύμφωνα με τους διασωθέντες στη βάρκα, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, επέβαιναν συνολικά 41 άτομα, κάτι που σημαίνει ότι αγνοούνται 22 άνθρωποι.

Δεν είχαν καν σωσίβιο

Να σημειωθεί ότι, κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς.
«Τα κύματα τους χτυπούσαν πάνω στα κοφτερά βράχια»

Επτά άτομα, τρεις άντρες, τρεις γυναίκες και ένα παιδί έχουν μεταφερθεί με υποθερμία στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου και νοσηλεύονται.

Το ναυάγιο συνέβη σε καιρικές συνθήκες βόρειων παγωμένων ανέμων έντασης 6 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα, λίγο μετά τις 6.30 το πρωί, η βάρκα έπεσε με δύναμη πάνω στα βράχια κάτω από το στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας στον Άγιο Γεώργιο της Θερμής. Σκίστηκε και οι άνθρωποι που επέβαιναν έπεσαν στη θάλασσα. «Τα κύματα τους χτυπούσαν πάνω στα βράχια… Απίστευτες εικόνες με ανήμπορους ανθρώπους που κοπανιόντουσαν πάνω στα κοφτερά βράχια» αναφέρει.
Η ανακοίνωση του λιμενικού

«Σε εξέλιξη βρίσκεται, από πρωινές ώρες σήμερα, επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, προς εντοπισμό αγνοούμενων αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή »Προβοσκίδα» ανατολικά ν. Λέσβου.

Ειδικότερα, μετά από εντοπισμό λέμβου σε βραχώδες σημείο στην ως άνω περιοχή, ξεκίνησαν άμεσα έρευνες από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Π.Α. από αέρος, ενώ από ξηράς επιχειρούν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ και Π.Υ.

Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί δεκαέξι (16) αλλοδαποί, ενώ έχουν ανασυρθεί τρεις (03) σοροί.

Κατά δήλωσή τους, επέβαιναν περίπου σαράντα ένας (41) αλλοδαποί σε λέμβο, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Να σημειωθεί ότι, κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι δυσμενείς με ανέμους βορειοανατολικούς εντάσεως 6 BF.

Οι έρευνες συνεχίζονται».

Δείτε εικόνες:

Πηγή tanea.gr