Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ενόψει της διήμερης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει την Πέμπτη.

Στις συνομιλίες με τη φον ντερ Λάιεν και την Μελόνι, ο Νεχάμερ συζήτησε την παράνομη μετανάστευση και την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων.

«Οι συνομιλίες εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ είναι πολύτιμες για να συζητήσουμε τις κοινές θέσεις και επίσης για να εξηγήσουμε καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία», δήλωσε ο Νεχάμερ, όπως μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η ομόλογός μου Τζόρτζια Μελόνι και εγώ έχουμε πολλά κοινά εδώ, αν και με διαφορετικές προϋποθέσεις. Αυτό που έχουμε κοινό είναι ότι θέλουμε να αναλάβουμε κοινή και ενιαία δράση κατά της παράνομης μετανάστευσης και ότι είναι καιρός για μια ευρωπαϊκή λύση», πρόσθεσε.

Πρόσφατα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον και η συντονίστρια της ΕΕ για τις επιστροφές Μαρί Τζούριτς περιέγραψαν μια στρατηγική για την αύξηση των επιστροφών μεταναστών και την αποτελεσματικότερη αξιοποίησή τους εν μέσω της έξαρσης των αιτήσεων ασύλου.

Η ρεαλιστική προσέγγιση που ανέφερε η Επιτροπή τις τελευταίες ημέρες θα χρειαστεί τώρα για να «ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Νεχάμερ, υποθέτοντας ότι θα οδηγήσει και σε συγκεκριμένες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Νεχάμερ έχει εργαστεί για μια συμμαχία εντός της ΕΕ για να ωθήσει την Επιτροπή σε μια πιο σκληρή γραμμή για την προστασία των συνόρων, επισκεπτόμενος τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ τον Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Νεχάμερ επέκρινε έντονα τις Βρυξέλλες για την άρνησή τους να βοηθήσουν τη Βουλγαρία να προστατεύσει τα σύνορά της με χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τον Δεκέμβριο, η Αυστρία και η Ολλανδία εμπόδισαν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, με την Αυστρία να φοβάται ότι η Βουλγαρία δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει τα σύνορά της με την Τουρκία, παρά τις έντονες επικρίσεις από εταίρους της ΕΕ, όπως η Γερμανία
.

Πηγή euractiv.gr