Σημαντική επιτυχία για την Αστυνομία που εντόπισε και συνέλαβε στην Γαλλία ένα πρώην ενεργό μέλος με αρχηγικό μάλιστα ρόλο της ιταλικής μαφίας. Της διαβόητης Ντραγκέτα, η οποία σχετίζεται με κάθε είδους παρανομία. Από εμπορία ανθρώπων μέχρι παράνομο τζόγο και ξέπλυμα χρήματος σε online casino και στοιχηματικές εταιρίες.

Πρόκειται για τον Εντγκάρδο Γκρέκο, ο οποίος πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του ως φυγάς, μέχρι που η γαλλική αστυνομία τον συνέλαβε στην πόλη Σεντ Ετιέν. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της ιταλικής αστυνομίας στο πλαίσιο του παγκόσμιου εγχειρήματος «I-Can», μιας ειδικά σχεδιασμένης πρωτοβουλίας της Ιντερπόλ στην προσπάθεια εξάρθρωσης της διαβόητης συμμορίας. Ο 63χρονος Γκρέκο (δραπέτης από το 2006), εργαζόταν ως ιδιοκτήτης ιταλικού εστιατορίου στην πόλη Σεντ Ετιέν όπου διέμενε από το 2014 και χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Paolo Dimitri, που είναι ίδιο με το όνομα ενός άλλου Ιταλού εγκληματία.

Καταφύγιο σε… κοινή θέα

Ο φυγάς υπόκειται σε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία του Catanzaro της Νότιας Ιταλίας το 2014. Τράπηκε σε φυγή μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για δύο ανθρωποκτονίες που διέπραξε τον Ιανουάριο του 1991, καθώς και για μία απόπειρα ανθρωποκτονίας έξι μήνες αργότερα. Ο Γκρέκο κατάφερε να αποδράσει ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία, εξαγοράζοντας πιθανότατα το δρόμο προς την ελευθερία. Εκείνη την εποχή ήταν μέλος της επιφανούς τάξης Perna-Pranno που έδρευε στην πόλη Κοζέντσα στην Ιταλία.

Η ιταλική αστυνομία θεωρεί εδώ και χρόνια ότι είναι υπεύθυνος για μια ενέδρα που στήθηκε τον Ιανουάριο του 1991 και που οδήγησε στον θάνατο των αδελφών Στέφανο και Τζουζέπε Μπαρτολομέο. Τα δύο αδέρφια ήταν επίσης μέλη της συμμορίας Ντραγκέτα και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν βρέθηκαν ποτέ τα πτώματα τους, με την ιταλική αστυνομία να εικάζει πως ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Η Ντραγκέτα αποτελεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα μέρος του οικονομικού ιστού της επαρχίας της Καλαβρίας, γεγονός που την έχει βοηθήσει να απολαμβάνει ιδιαίτερη ευημερία. Πλήθος διεφθαρμένων αστυνομικών και πολιτικών έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την προστασία της οργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια. Η παγκόσμια προσπάθεια καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος ωστόσο, έχει οδηγήσει στη φθίνουσα πορεία του βασιλείου της μαφίας.

Ο έλεγχος της Ιταλίας

Αν και η Κόζα Νόστρα αποτελεί την πιο διάσημη οργάνωση, η μαφία της Καλαβρίας – μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας – βρίσκεται σε κάθε ήπειρο, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Αυστραλία. Αυτό οφείλεται στη διακίνηση ναρκωτικών, στον παράνομο τζόγο και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ντραγκέτα εμπλέκεται σε διεθνές εμπόριο ναρκωτικών και άλλες κλασσικές δραστηριότητες εγκληματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, εκβιασμών, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράνομου τζόγου. Σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές, η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ετήσιο κύκλο εργασιών περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβή στοιχεία, αλλά οι ιταλικές αρχές πιστεύουν ότι απαριθμεί περισσότερα από 20 χιλιάδες μέλη παγκοσμίως. Λόγω της μεγάλης της εμβέλειας, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πιο επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Η Ντραγκέτα εμφανίστηκε ως μαφία στην ιταλική νομοθεσία μόλις το 2010, με την προέλευση της όμως να χρονολογείται από την εποχή της ενοποίησης της Ιταλίας το μακρινό 1861. Στη συνέχεια επανεμφανίστηκε στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, μετά τη διάπραξη μιας σειράς απαγωγών. Φημολογείται ωστόσο πως ανάλογη ήταν η δράση της και την προηγούμενη δεκαετία, καθώς πιθανότατα βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του εγγονού του Αμερικανού μεγιστάνα πετρελαίου Jean Paul Getty το 1973 στη Ρώμη.ΠΗΓΗ  thestival.gr