Η Σουηδία θα επανεξετάσει τους τρόπους για την αύξηση των εθελοντικών επιστροφών των μεταναστών, ανακοίνωσε την Τετάρτη η αρμόδια υπουργός Maria Malmer Stenergard, κάτι που η αντιπολίτευση θεωρεί ως άλλη μία απόδειξη της επιρροής της ακροδεξιάς στη σουηδική κυβέρνηση.

Σε μια νέα επίδειξη της αυστηρότητας, η Stenergard δήλωσε την Τετάρτη ότι το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης (Migrationsverket) έχει αναλάβει την επανεξέταση τρόπων για την ενίσχυση της εθελοντικής επανεισδοχής μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

«Οι επιστροφές ήταν ένας τομέας που αντιμετωπίστηκε λανθασμένα στη σουηδική πολιτική και το Σουηδικό Συμβούλιο Μετανάστευσης δεν έχει επικεντρωθεί σε αυτόν. Θέλουμε να δούμε αλλαγή», ανέφερε η Stenergard στην Dagens Nyheter. Η κυβέρνηση στοχεύει στις μεγάλες ομάδες που έχουν φτάσει στη Σουηδία τις τελευταίες δεκαετίες και οι οποίες, σύμφωνα με την Stenergard, δεν έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν.

Το 2021, το 20% του σουηδικού πληθυσμού (δύο εκατομμύρια άνθρωποι) γεννήθηκε στο εξωτερικό και το 33% έχει τουλάχιστον έναν γονέα γεννημένο στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.

«Οι άνθρωποι που διαμένουν στη Σουηδία και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα πρέπει να ενημερώνονται για τη δυνατότητα επιστροφής και για τη βοήθεια και την υποστήριξη που μπορούν να λάβουν», ανέφερε η κυβέρνηση σε δελτίο Τύπου στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση -που βρίσκεται στην εξουσία από το 2008 έως το 2022- η συζήτηση γύρω από τις εθελοντικές επιστροφές αποτελεί σαφή απόδειξη της επιρροής του ακροδεξιού κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών (SD) στην κυβέρνηση.

«Είναι προφανές ότι παρότι το δεξιό κόμμα -οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD)- δεν έχει έδρα στην κυβέρνηση, το SD είναι αυτό που κυβερνά. Η κυβέρνηση έχει εθιστεί πλήρως στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», δήλωσε στη EURACTIV η ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Carina Ohlsson.
«Η επιρροή της SD είναι κάτι παραπάνω από εμφανής εδώ», δήλωσε η ευρωβουλευτής Carina Ohlsson. [Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο]. Οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν αποτελούν επίσημα μέρος της σουηδικής κυβέρνησης, αλλά προσέφεραν την απαραίτητη υποστήριξή τους στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό – Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι – με αντάλλαγμα την εφαρμογή της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής τους.

«Γιατί η σουηδική κυβέρνηση θέλει να στείλει τους ανθρώπους πίσω στις χώρες καταγωγής τους;», ρώτησε η Ohlsson. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν σοβαρούς λόγους να παραμείνουν και χρειάζονται προστασία στη Σουηδία - διαφορετικά, δεν θα είχαν λάβει εξαρχής δεκτή αίτηση ασύλου».

Από την πλευρά τους, οι Σουηδοί Δημοκράτες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Ludvig Aspling, εκπρόσωπος του SD για τη μετανάστευση, περιέγραψε τη μετανάστευση ως ένα θέμα που βρίσκεται κοντά στην καρδιά των Σουηδοδημοκρατών. Ωστόσο, τόνισε ότι οι επιστροφές μεταναστών δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικές και θα γίνονται μόνο εθελοντικά, αν χρειαστεί, βοηθούμενες από οικονομικά κίνητρα.

«Αυτό θα μπορούσε να αφορά την εκπαίδευση ή την πληρωμή για να παρακολουθήσουν τα παιδιά το σχολείο. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες στις διάφορες χώρες», δήλωσε ο Aspling.

Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές επεσήμαναν ότι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα επιστροφών των μεταναστών κινδυνεύουν να αποτελέσουν σημαντικό βάρος για τους φορολογούμενους και ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί ένα σαφές σχέδιο.

«Προς το παρόν, έχουμε δει μόνο λόγια από τη σουηδική κυβέρνηση και καμία πραγματική δράση. Περιμένουμε ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις σύμφωνα με την παραδειγματική μεταστροφή στην οποία πάντα αναφέρονται», δήλωσε η Ohlsson, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή ήταν «άλλη μια λαϊκιστική δήλωση που δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα».

Η κυβέρνηση θα ορίσει σύντομα μια μελέτη σχετικά με το πώς μπορεί να τονωθούν οι εθελοντικές επιστροφές μέσω οικονομικών κινήτρων και άλλων μέτρων στήριξης.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, μόνο 46 άτομα έχουν λάβει οικονομική στήριξη για να φύγουν από τη Σουηδία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης.

Τον περασμένο μήνα, η σουηδική κυβέρνηση κατέστησε σαφείς τις προθέσεις της όσον αφορά τη μετανάστευση, ξεκινώντας μια εκστρατεία που στοχεύει στο να αποθαρρύνει τους μετανάστες να έρχονται στη χώρα.

Η εκστρατεία περιλάμβανε στοχευμένη επικοινωνία με ξένα εκδοτικά γραφεία και πρακτορεία ειδήσεων, καθώς και με ξένες πρεσβείες στη Σουηδία.

«Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη, μεταξύ άλλων, με εντολή να δημιουργήσει μια εκ βάθους μεταστροφή στη μεταναστευτική πολιτική. Αυτό απαιτεί πολλές και σημαντικές αλλαγές», είχε σημειώσει η υπουργός Μετανάστευσης Maria Malmer Stenergard.

Σε προσπάθεια επικοινωνίας με τη EURACTIV, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Πηγή euractiv.gr