Εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να διασχίσουν τη γέφυρα που συνδέει το Χουάρες με το Ελ Πάσο αλλά εμποδίστηκαν από τους συνοριοφύλακες.

Εκατοντάδες μετανάστες από το Μεξικό που επιχείρησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο εμποδίστηκαν από τις αρχές να διασχίσουν μια γέφυρα που συνδέει το Σιουδάδ Χουάρες με το Ελ Πάσο του Τέξας, δήλωσε εκπρόσωπος των Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ.

Οι μετανάστες «αποτελούσαν πιθανή απειλή για μαζική είσοδο» και τέθηκαν φυσικά εμπόδια για να περιορίσουν την είσοδό τους στη Διεθνή Γέφυρα “Πάσο Ντελ Νόρτε” το απόγευμα της Κυριακής, δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Associated Press τη Δευτέρα.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Τα οδοφράγματα χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο Ελ Πάσο για σύντομο χρονικό διάστημα το απόγευμα της Κυριακής σε άλλα συνοριακά περάσματα, συμπεριλαμβανομένης της Γέφυρας της Αμερικής και της γέφυρας Στάντον-Λέρδο, πρόσθεσε ο Ρότζερ Μάιερ.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Ενα βίντεο από τη γέφυρα Πάσο Ντελ Νόρτε την Κυριακή δείχνει εκατοντάδες μετανάστες να προσπερνούν αξιωματικούς της Μεξικανικής Εθνοφρουράς από την πλευρά του Μεξικού, μερικοί κρατώντας παιδιά στους ώμους τους. Πολλοί έμοιαζαν να είναι Βενεζουελάνοι, από την προφορά τους.

Φωνάζοντας «Θέλουμε να περάσουμε!», οι μετανάστες έτρεξαν μέχρι την κεντρική γραμμή της γέφυρας, όπου οι αρχές των ΗΠΑ είχαν στήσει τσιμεντένια και πλαστικά φράγματα με συρματοπλέγματα.

Οι μετανάστες δεν μπόρεσαν να περάσουν από το φράγμα και παρέμειναν στην πλευρά του Μεξικού, φωνάζοντας «Ανοίξτε για εμάς!» στους αξιωματικούς των ΗΠΑ. Μετά από λίγο, οι μετανάστες επέστρεψαν πίσω προς τη μεξικανική πλευρά.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η διέλευση άνοιξε εκ νέου και προς τις δύο κατευθύνσεις από το απόγευμα της Κυριακής, είπε ο Mάιερ. Δεν έγινε αμέσως γνωστό τι προκάλεσε αυτή τη μαζική απόπειρα διέλευσης.

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Η... εισβολή στη γέφυρα μπορεί να πυροδοτήθηκε από ψευδείς φήμες, δήλωσε ο Καμίλο Κρους, ο οποίος συνεργάζεται με το γραφείο μετανάστευσης του ΟΗΕ στο Χουάρες.

Ο Κρους ανέφερε ότι υπήρχε «μια φήμη ότι επρόκειτο να τους άφηναν να περάσουν μαζικά, ιδιαίτερα άτομα που έφταναν με παιδιά».

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

Πολλοί από τους μετανάστες την Κυριακή φάνηκαν να είναι αιτούντες άσυλο. Μια γυναίκα κράτησε αυτό που φαινόταν να είναι ένα δελτίο για ραντεβού στο οδόφραγμα.

Να σημειωθεί πως επικρατεί απογοήτευση και δυσαρέσκεια με την εφαρμογή για κινητά CBPOne της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα ραντεβού για αίτηση ασύλου, η οποία έχει υπερφορτωθεί από τότε που την θέσπισε η κυβέρνηση Μπάιντεν στις 12 Ιανουαρίου. Νέα ραντεβού είναι διαθέσιμα κάθε μέρα στις 6 π.μ., αλλά οι μετανάστες μπερδεύονται από λάθος μηνύματα.