Μόλις το 1% των μεταναστών που έφτασαν στις χώρες πρώτης υποδοχής κατά μήκος των νότιων συνόρων της ΕΕ πέρυσι παραλήφθηκαν από άλλους, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης κατά την σύνοδο των υπουργών μετανάστευσης της Μεσογείου στη Μάλτα. Η αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών ήταν βασικό θέμα συζήτησης.

«Σήμερα οι πέντε από εμάς μοιραστήκαμε την εμπειρία μας σχετικά με τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του εθελοντικού μηχανισμού εθελοντικής αλληλεγγύης και φτάσαμε στο ίδιο το συμπέρασμα, δεν λειτουργεί όπως επιθυμούμε. Η διαδικασία είναι πολύ αργή, πολύ επιλεκτική, με λίγα αποτελέσματα και πολύ μικρή προβλεψιμότητα», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα.

Στη συνάντηση τονίστηκε ακόμα η ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες προέλευσης. Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του του ρυθμού επιστροφής των ατόμων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 160.100 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη από την Μεσόγειο πέρυσι, 30% περισσότερο από το 2021.

Πηγή gr.euronews.com