Σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα» ψηφίστηκε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου η νέα νομοθεσία για τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα, καθώς με εισήγηση της κα Βόζεμπεργκ, που αρχικά συνάντησε σκληρές αντιδράσεις, ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός εισάγει για πρώτη φορά το μέτρο της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ προς όφελος των κρατών μελών πρώτης υποδοχής».

Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία ο νέος κανονισμός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, δήλωσε «ικανοποιημένη από την έκβαση των απαιτητικών διαπραγματεύσεων που στηρίχθηκαν τελικά από την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

«Ο Κανονισμός για τη διαχείριση κρίσεων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου αποτελεί μέρος του νέου ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, που είχαμε τη χαρά σήμερα να ψηφίσουμε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από πολύμηνες και δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Βόζενμπεργκ: Η πρώτη φορά που ρυθμίζουμε την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μεταναστών σε όλη την ΕΕ


Είναι η πρώτη φορά που ρυθμίσαμε με τροπολογίες την υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε όλη την ΕΕ σε περιόδους κρίσης, ως την απόλυτη έκφραση αλληλεγγύης για την ανακούφιση του μεταναστευτικού φόρτου από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής. Το ΕΛΚ υποστηρίζει σταθερά ένα κοινό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου ικανό να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες και μελλοντικές μεταναστευτικές κρίσεις και στις παγκόσμιες μεταναστευτικές τάσεις.

Η προτεινόμενη νομοθεσία διασφαλίζει τον δίκαιο καταμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας. Ο νέος μηχανισμός παρέχει προσωρινούς κανόνες που παρεκκλίνουν από τον Κανονισμό Διαδικασίας στα Σύνορα και τον Κανονισμό Διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα μαζικών και αιφνίδιων αφίξεων, από ξηρά ή από θάλασσα, που καθιστούν μη λειτουργικά τα εθνικά συστήματα υποδοχής και ασύλου», καταλήγει η «γαλάζια» ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Πηγή iefimerida.gr