Από 20 έως 60 ευρώ για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και από 60 ευρώ έως 100 ανά ημέρα...


Του Κώστα Αλατζά


Από 20 έως 60 ευρώ για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και από 60 ευρώ έως 100 ανά ημέρα, για τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θα είναι η προσαύξηση του επιδόματος «ειδικών συνθηκών» που εξαγγέλθηκε και επικράτησε ως «επίδομα Στόλου» στον πολιτικό και δημοσιογραφικό λόγο.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζει ότι δικαιούχοι της προσαύξησης του επιδόματος θα είναι τρεις κατηγορίες.

Πρώτον τα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας. Δεύτερον, τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που αποσπώνται για την εκτέλεση αποστολών και τρίτον τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελούν ειδική αποστολή εντός ή εκτός συνόρων.

Για τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού η ημερήσια αποζημίωση υπολογίζεται στα 20 ευρώ για συμμετοχή σε αποστολές εντός της ελληνικής επικράτειας και στα 60 ευρώ για αποστολές στο εξωτερικό. Στα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων η αποζημίωση ορίζεται στα 60 ευρώ για αποστολές εντός συνόρων και στα 100 ευρώ για αποστολές εκτός συνόρων.

Διευκρινίζεται ότι την προσαύξηση δε δικαιούνται όσοι μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους, για λόγους εκπαίδευσης, για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις και σε ειδικούς πλόες, εφόσον βέβαια λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση μερικής ή ολικής κάλυψης. Η χορήγηση της προσαύξησης θα δοθεί στους δικαιούχους από 1 η Ιανουαρίου του 2023.

Η παρέμβαση Φλώρου για τις Ειδικές Δυνάμεις καθυστέρησε την έκδοση ΚΥΑ

Το «επίδομα Στόλου» ή αλλιώς τα «πλεύσιμα» είχαν εξαγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στον απόηχο της ελληνοτουρκικής κρίσης που είχε προκαλέσει η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» και το επεισόδιο της «επακούμβησης» της ελληνικής και της τουρκικής φρεγάτας στο ανατολικό Αιγαίο.

Αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό είχαν υπολογιστεί 19 εκατομμύρια ευρώ και να δοθούν αποκλειστικά στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς του ΠΝ που εκτελούν αποστολές με τα πλοία. Υπήρξε όμως αντίδραση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κων/νο Φλώρο ο οποίος επιθυμούσε στους δικαιούχους της προσαύξησης να είναι και τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων.

Η παρέμβαση Φλώρου επέφερε καθυστέρηση στην έκδοση ΚΥΑ καθώς απαιτούνταν επιπλέον πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά τις ετήσιες κρίσεις και την ανανέωση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ για ένα ακόμη χρόνο αποφασίστηκε να δεσμευτούν από τον προϋπολογισμό αλλά 6 εκατομμύρια ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό έφτασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ   onalert.gr