Συνεχείς είναι οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. και των συνοριοφυλάκων, καθ΄όλο το 24ωρο, προκειμένου να εμποδίσουν τα κυκλώματα διακινητών να μεταφέρουν στην Ελληνική Επικράτεια, παράτυπους μετανάστες.


Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ενημέρωσης στο iefimerida, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται εντατικοποίηση της δράσης των κυκλωμάτων των διακινητών, που όμως εντοπίζονται από τις αρχές.

Οι διακινητές προκειμένου να καταφέρουν να οδηγήσουν είτε στην Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα , τους παράτυπους μετανάστες, εκεί όπου θα τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα, έτσι ώστε να τους οδηγήσουν στην συνέχεια σε τρίτες χώρες επιλέγουν δρομολόγια από τον Έβρο, που μπορεί να κάνουν διπλάσια αλλά και τριπλάσια απόσταση, από αυτή που θα κάλυπταν μέσω για παράδειγμα της Εγνατίας Οδού, στην προσπάθεια τους να μην συλληφθούν.

Ένα από αυτά τα δρομολόγια είναι από δασώδεις περιοχές πίσω από τα βουνά της Ροδόπης με κατεύθυνση προς Παρανέστι και προορισμό την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.


Για να αποφύγουν τους ελέγχους των Αρχών ,όπως έχει διαπιστωθεί, χρησιμοποιούν 2-3 οχήματα, ως προμπομπούς.

Πρόεδρος συνοριοφυλάκων στο iefimerida: Αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών

Μιλώντας στο iefimerida o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, έκανε λόγο για πολύ καλά οργανωμένα κυκλώματα που επιχειρούν να περάσουν στην χώρα μας χιλιάδες μετανάστες, ενώ σημείωσε πως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση στις περιπτώσεις των διακινητών που προσπαθούν να φτάσουν στον Έβρο, έτσι ώστε να παραλάβουν τους παράτυπους μετανάστες.

«270 και πλέον οχήματα σε ένα και μόνο κύκλωμα, αποδεικνύουν σήμερα σε εμάς ότι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν εδώ για να μείνουν και να δημιουργήσουν αυτές τις συνθήκες έτσι ώστε να φέρουν χιλιάδες μετανάστες στη χώρα.

Το γνωρίζουμε από την πρώτη στιγμή, αυτός ο στόλος των οχημάτων τον οποίο προμηθεύονται αυτά τα κυκλώματα δεν είναι τίποτε άλλο από το να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους σε όλο το μήκος της ελληνικής επικράτειας. Από την δική μας την μεριά βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων των διακινητών που επιχειρούν να φτάσουν στον Έβρο διασχίζοντας όλη την επικράτεια, να παραλάβουν μετανάστες και να τους οδηγήσουν είτε στην Αθήνα είτε στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να τους δώσουν πλαστά έγγραφα και να τους διοχετεύσουν στην Κεντρική Ευρώπη».

8.000 συλλήψεις τους τρεις πρώτους μήνες του 2023

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το iefimerida και αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι αρχές προχώρησαν συνολικά σε 8.003 συλλήψεις για παράνομη είσοδο στη χώρα μας , σε όλη την Επικράτεια.

Συγκεκριμένα:

Ιανουάριος 3.347 συλλήψεις

Φεβρουάριος 2.125

Μάρτιος 2.531.

Όσον αφορά την Α και Β ζώνη του Έβρου οι συλλήψεις ανήλθαν , για το ίδιο χρονικό διάστημα σε 691.

Ιανουάριος 297

Φεβρουάριος 137

Μάρτιος 257

Συλλήψεις για παράνομη είσοδο στον Έβρο

Ιανουάριος 229

Φεβρουάριος 129

Μάρτιος 157

Σύνολο 515

Παράλληλα το πρώτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν 1.060 αποτροπές παράνομης εισόδου στην περιοχή του Έβρου.


Περιστατικά

Ιανουάριος 312

Φεβρουάριος 273

Μάρτιος 475

Για το ίδιο διάστημα όσον αφορά τα άτομα τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Ιανουάριος 5.004

Φεβρουάριος 3.982

Μάρτιος 9.950

Σύνολο 18.936

Από τις Αστυνομικές αρχές και πάλι για το πρώτο τρίμηνο, συνελήφθησαν 179 διακινητές στην Επικράτεια και 71 στον Έβρο.


Επικράτεια Συλλήψεις Διακινητών

Ιανουάριος 52

Φεβρουάριος 52

Μάρτιος 75


Έβρος Συλλήψεις Διακινητών

Ιανουάριος 21

Φεβρουάριος 23

Μάρτιος 27


Θεοδωρικάκος: Αδιαπραγμάτευτη η απόφασή μας για την προστασία των συνόρων και την ασφάλεια των πολιτών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε πρόσφατη δήλωσή του, με αφορμή την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης παράνομων μεταναστών με κέρδη που ξεπερνούν τα 2.700.000 ευρώ, τόνισε πως «η απόφασή μας για την προστασία των συνόρων της Πατρίδας και την ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη».



Αναλυτικά η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου

«Η εξάρθρωση μιας ακόμη εγκληματικής οργάνωσης παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία με κατεύθυνση την Αθήνα, αναδεικνύει τη συνεχή μάχη που δίνει η Ελληνική Αστυνομία στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας μας.

Η απόφασή μας για την προστασία των συνόρων της Πατρίδας και την ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ξεκινά από τον φράχτη στον Έβρο και επεκτείνεται σε κάθε γειτονιά.

Οι τελευταίες συλλήψεις διακινητών παράνομων μεταναστών έρχονται να προστεθούν στις 1.500 που ήδη έχουν γίνει το 2022.

Η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής. Καμία αντίστοιχη εγκληματική δραστηριότητα δεν είναι ανεκτή».




ΠΗΓΗ   iefimerida.gr