Διήμερη επιχειρησιακή δράση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών στο Ηράκλειο Κρήτης

Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερα από 37.000 απομιμητικά είδη και 23.000 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης με το συνολικό ύψος της οικονομικής ζημιάς να ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 3.820.907 ευρώ

Πρόκειται για στοχευμένη δράση που εντάσσεται στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της διακίνησης απομιμητικών προϊόντων

Στο πλαίσιο του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης απομιμητικών προϊόντων και αλκοολούχων ποτών, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή δράση κατά το διήμερο 10 και 11 Απριλίου 2023, σε περιοχή του Ηρακλείου.


Συμμετείχαν αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, με τη συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε./Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αττικής/Υποδιεύθυνση Β’/Τμήμα Η΄ και την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ)/4ο Τμήμα Κ.Ο.Ε.


Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10.248 γυαλιά απομίμηση επώνυμης εταιρείας, 26.810 απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και 34.200 επώνυμες ετικέτες (σήματα) διαφόρων εταιρειών.


Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν δύο (2) ημεδαποί για παράνομη εισαγωγή, διάθεση και πώληση απομιμητικών προϊόντων και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών περί αθέμιτου ανταγωνισμού και περί σημάτων.

Επιπλέον, σε βάρος τους επιβλήθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε./Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αττικής/Υποδιεύθυνση Β’/Τμήμα Η΄ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ, ενώ το ύψος της οικονομικής ζημίας σε βάρος των δικαιούχων των εμπορικών σημάτων ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 3.170.907 ευρώ.


Παράλληλα, σε επιχείρηση εμπορίου αλκοολούχων ποτών διαπιστώθηκε παράνομη διάθεση αιθυλικής αλκοόλης, συνολικής ποσότητας 23.000 λίτρων άνυδρων. Όπως προέκυψε, η ελεγχόμενη ενώ όφειλε να διατηρεί εντός τελωνειακά ελεγχόμενου χώρου φορολογικής αποθήκης την ανωτέρω ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης αντ’ αυτού είχε αντικαταστήσει αυτή με νερό με σκοπό την παραπλάνηση των ελεγκτικών αρχών καθώς δεν είχαν καταβληθεί οι προβλεπόμενες τελωνειακές επιβαρύνσεις για την ήδη διατιθέμενη αυτή ποσότητα.


Στην προκειμένη περίπτωση ελήφθησαν δείγματα από παλετοδεξαμενές για έλεγχο περιεχομένου από την Χημική Υπηρεσία ενώ θα ενημερωθούν οι συναρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για τον καταλογισμό των τελωνειακών και φορολογικών προστίμων. Παράλληλα, εκτιμάται ότι, το ποσό που ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο υπερβαίνει τις 650.000 ευρώ.


Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.


bordernews.gr