Η πολυσυζητημένη εδώ και χρόνια συνεργασία Ελλάδας και Αλβανίας για την πάταξη της οργανωμένης εγκληματικότητας και του διασυνοριακού εγκλήματος πέρασε από την θεωρία στην πράξη.

Και για να συμβεί αυτό ήταν καθοριστική η πρωτοβουλία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου για την ίδρυση και την λειτουργία κοινού επιχειρησιακού κέντρου στην Κακαβιά.

Το Κέντρο έγινε πραγματικότητα και τα εγκαίνια έκαναν ο Έλληνας Υφυπουργός και ο Αλβανός Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Άντυ Μαχίλα.

Το Κέντρο Αστυνομικής και Τελωνειακής Συνεργασίας θα έχει ως στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση των διασυνοριακών εγκλημάτων.


Στο κέντρο αυτό θα εργαστούν Έλληνες και Αλβανοί Αστυνομικοί όπως επίσης και των τελωνείων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, οι κύριοι Μαχίλα και Οικονόμου τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο αστυνομικών και τελωνειακών αρχών, με σκοπό την βελτίωσή της και την διευκόλυνση των πολιτών που διέρχονται από την Κακαβιά.

Επίσης, η πρόληψη και η καταπολέμηση των διασυνοριακών εγκλημάτων, κυρίως της διακίνησης ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου αγαθών, έχει ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνεργασία.

Το Κέντρο Αστυνομίας και Τελωνειακής Συνεργασίας στην Κακαβιά θα επιτρέψει τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των αρχών των δύο χωρών παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία που πολλές φορές δημιουργούσε καθυστερήσεις.

Έτσι η καταπολέμηση του εγκλήματος θα είναι πιο αποτελεσματική.

«Το άνοιγμα αυτού του κέντρου δείχνει την αποφασιστικότητα και τη σοβαρότητα και των δύο κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν από κοινού τα διασυνοριακά εγκλήματα και να προσφέρουν στους πολίτες την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών» υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας.

Ο Λευτέρης Οικονόμου τον ευχαρίστησε για την συνεργασία που είχαν και υπογράμμισε ότι το κοινό επιχειρησιακό κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

«Ήταν μία σημαντική μέρα. Οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένες μέσα από την στενή συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο να καταπολεμήσουν το οργανωμένο και το διασυνοριακό έγκλημα» υπογράμμισε.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια έγινε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των Υπουργών και τις Αστυνομικές Αρχές των όμορων περιοχών.

Πηγή epiruspost.gr