Εξουθενωτικές είναι πλέον οι ποινές για όσους βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι ή κινούνται στη Λ.Ε.Α. και προκαλούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα.


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος 5039/2023 «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023» που -μεταξύ άλλων- αυστηροποιεί τις ποινές για τους οδηγούς που προκαλούν τροχαία ατυχήματα λόγω υπερβολικής ταχύτητας και κίνησης στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.

Ειδικότερα, ο νέος νόμος έφερε τροποποίηση του Άρθρου 290 «Επικίνδυνη Οδήγηση» του Ποινικού Κώδικα ώστε πέρα από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και την οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, οι ποινές να είναι εξουθενωτικές και για την οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα, αλλά και για την κίνηση στη Λ.Ε.Α.

Οι ποινές για όσους υποπίπτουν θα ξεκινούν με φυλάκιση έως 3 έτη (κίνδυνος σε ξένα πράγματα) και θα φτάνουν έως την ισόβια κάθειρξη, αν προκλήθηκε θάνατος μεγάλος αριθμός ανθρώπων από αυτοκίνητο που κινείται σε Λ.Ε.Α. ή παραβιάζει τα όρια ταχύτητας.

Οι ποινές που αυστηροποιήθηκαν
  • Οδήγηση οχήματος σε αυτοκινητόδρομο ή οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα και άνω από το όριο ταχύτητας (30 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό)
  • Οδήγηση εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο δίκτυο με ταχύτητα 40 χλμ. και άνω από το όριο ταχύτητας (20 χλμ./ώρα και άνω για λεωφορείο ή φορτηγό).
  • Οδήγηση στη ΛΕΑ, εκτός των περιπτώσεων αποκλειστικού προορισμού της, δηλαδή από οχήματα επείγουσας ανάγκης (ΕΚΑΒ, πυροσβεστική κ.ο.κ.) και σε περίπτωση έκτακτη ανάγκης (όπως ατύχημα).
Τότε, προβλέπεται:
  • Φυλάκιση έως 3 έτη: Αν προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα
  • Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους: Αν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο
  • Φυλάκιση έως 10 έτη: Αν είχε ως αποτέλεσμα βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
  • Φυλάκιση τουλάχιστον 10 έτη: Αν προκλήθηκε θάνατος ανθρώπου
  • Έως και ισόβια κάθειρξη: Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων

Οι προϋπάρχουσες παραβάσεις που τιμωρούνταν με τις παραπάνω ποινές
  • Όποιος οδηγεί μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξει με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης.
  • Όποιος οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνει κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες.
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ


ΠΗΓΗ carandmotor.gr