Η κατάσταση στον Έβρο
, με τη λαθρομετανάστευση και τις καταδιώξεις των διακινητών δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Σχεδόν καθημερινά καταγράφονται συμβάντα, με διακινητές οι οποίοι στην προσπάθειά τους να μη γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές, είτε κινούνται μέσω των αστικών ιστών και κυρίως της Αλεξανδρούπολης και των Φερών, είτε προσπαθούν να διαφύγουν μέσω της Εγνατίας οδού, τη νύχτα ή ώρες που υπάρχει βροχόπτωση ή ομίχλη, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος ατυχημάτων.

Γιατί όμως η κατάσταση στον Έβρο έχει δυσκολέψει;

Ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Δαστερίδης, ο οποίος στο επάγγελμα είναι Συνοριοφύλακας στην περιοχή του Τυχερού, όπου μάλιστα έχει ζήσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, σε μια ευαίσθητη περιοχή των συνόρων, από τα πρώτα βήματα του θεσμού της συνοριακής αστυνομίας και έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπισή του, εξηγεί στο kranosgr.com.

”Η δημιουργία του φράχτη στον Έβρο και η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα για τους διακινητές, είναι δύο σημαντικά και αναγκαία μέτρα της πολιτείας, τα οποία όμως δυστυχώς έχουν από πλευράς κυκλωμάτων δημιουργήσει τα δικά τους…”αντίμετρα”. Από τη στιγμή που η λαθρομετανάστευση περιορίστηκε, έγινε από τους διακινητές πιο επικίνδυνη. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν αλλοδαπούς ως μεταφορείς και οδηγούς, που δε γνωρίζουν τους δρόμους αλλά και τις αυστηρές ποινές, που πλέον ο νόμος επιφέρει κατά τη σύλληψη.

”Οι αδίστακτοι διακινητές” συνεχίζει ο κος Δαστερίδης, ”στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν δημιουργούν ατυχήματα ακόμη και εις βάρος αθώων πολιτών αλλά και των μεταναστών, που τις περισσότερες φορές με μικρά παιδιά, προσπαθούν να φθάσουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη”.

Τελευταίο περιστατικό το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με το θάνατο 6 ανθρώπων, εκ των οποίων 4 μεταναστών και των δύο οδηγών των ΙΧ, ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Όλες οι ζωές και των πολιτών και των μεταναστών είναι σημαντικές και κανείς δεν πρέπει να χάνει τη ζωή του στο βωμό του κέρδους της παράνομης λαθρομετανάστευσης.

Σήμερα θα συνοδέψουμε στην τελευταία του κατοικία το 46χρονο συμπολίτη μας, πατέρα ανήλικων παιδιών που εν ώρα εργασίας ενεπλάκη στο τροχαίο”.

Δυστυχώς φοβάμαι ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν και ειδικά μέσα στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και των Φερών. Ήδη υπάρχουν περιπτώσεις που διακινητές με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έχουν πέσει πάνω σε πεζοδρόμια, όπου από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα.

Ζητώ και δημόσια από το Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη, να συγκαλέσει στην πρωτεύουσα του Έβρου, άμεσα ευρεία σύσκεψη, με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μία σύσκεψη που θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι φορείς και οι θεσμοί. Έχω έτοιμες προτάσεις για την πρόληψη της κατάστασης, τις οποίες θα καταθέσω θεσμικά στη σύσκεψη, η οποία δεν πρέπει να καθυστερήσει. Υπάρχουν τρόποι που το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί”.

Ήδη οι απόψεις του Αντιδημάρχου Αλεξανδρούπολης Ηλία Δαστερίδη, που έχουν γίνει γνωστές στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αρχίζουν και βρίσκουν υποστηρικτές και ομοϊδεάτες, όπως του πρώτου συντονιστή πολιτικής προστασίας, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και Πρόεδρο της ΕΑΑΣ Έβρου, Αντιστράτηγο ε.α Πρόδρομο Φωτακίδη, ο οποίος εκφράζει και αυτός τους προβληματισμούς του για την κατάσταση.

Πηγή kranosgr.com