Ο φράχτης στον Έβρο και συγκεκριμένα η επέκτασή του, έγινε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από τον STAR FM ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Ελλάδας Παναγιώτης Χαρέλας τόνισε, ότι είναι θλιβερό, να αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης, ένα έργο που θα προστατεύει τα σύνορα της χώρας μας.

Πως είναι δυνατόν αναρωτήθηκε, να φυλάμε τα σπίτια μας και να αντιδρούμε στην φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Επίσης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να μονιμοποιηθούν και οι νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες.

Ο νέος φράχτης εκτός από σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα θα έχει και δύο τελευταίας τεχνολογίας συστήματα που δεν είναι τοποθετημένα κάπου αλλού στην Ελλάδα.

Το πρώτο είναι ένα λογισμικό, ειδικό, που θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει στο τουρκικό έδαφος πού υπάρχουν μαζικά κινητά τηλέφωνα, δηλαδή πολλά συγκεντρωμένα άτομα, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τον Έβρο.

Το δεύτερο θα είναι η αυτονομία που θα έχουν τα drones τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο όπου θα γίνει ο φράχτης. Αυτά, θα μπορούν να δίνουν εικόνα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ θα τα χειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένος αστυνομικός.

Αναλυτικά το σχέδιο επέκτασης του φράχτη στον Έβρο:

Α’ Φάση: 35 χλμ (Κεντρικός Έβρος) – Χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους – προϋπολογισμός 100 εκατ. ευρώ – χρονοδιάγραμμα : 12 Μήνες

Β’ Φάση: Συνολικό μήκος 140 χλμ – Χρονοδιάγραμμα: εντός 2-3 ετών (συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρηματοδότησης και από την Ε.Ε.)

Τι περιλαμβάνει το έργο επέκτασης του φράχτη:
  • νέο τεχνητό εμπόδιο, ύψους 5 μέτρων και βάθους 6 μέτρων
  • κατασκευή 7 αντιβαλιστικών παρατηρητηρίων
  • διαμόρφωση οδών επιτήρησης και συντήρησης των εμποδίων
  • την κατασκευή θυροφραγμάτων
  • κατασκευή νέου κτιρίου 300 τμ για τον εξοπλισμό φύλαξης συνόρων και
  • βελτίωση υφιστάμενων κτιριακών και λοιπών υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του έργου
Πηγή tvstar.gr