Συνέχεις είναι οι προσπάθειες των κυκλωμάτων που διακινούν τους παράτυπους μετανάστες, προκειμένου να τους μεταφέρουν από τα σύνορα στο εσωτερικό της χώρας μας, αλλά και να τους προωθήσουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο πέφτουν σε μπλόκα της Αστυνομίας που επί 24 ώρες το 24ωρο βρίσκονται επί ποδός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, Έβρο, Μακεδονία, Εγνατία οδό, μέχρι και την Αττική, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να πετύχουν τον στόχο τους.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για τον οποίο είναι πρώτη έμπρακτη προτεραιότητα η αποτροπή αυτής, καθώς και η φύλαξη των συνόρων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως χθες ο κ. Θεοδωρικάκος βρέθηκε στην Καστοριά για τα εγκαίνια του Αστυνομικού Μεγάρου και παράλληλα περπάτησε και συνάντησε συνοριοφύλακες στα σύνορα της περιοχής προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Τα δρομολόγια των διακινητών


Τα κυκλώματα πολλές φορές επιλέγουν ως εναλλακτική την Ιονία Οδό, καθώς έχει πολλά παρακλάδια και επαρχιακούς δρόμους, για να καταφέρουν να μην εντοπιστούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της σύλληψης δύο Πακιστανών τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και συγκεκριμένα 20 λεπτά με τις 00.00 στο Αιτωλικό.

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ του τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου στο πλαίσιο του συντονισμένου σχεδιασμού τους, εντόπισαν δύο Πακιστανούς ηλικίας 33 και 43 ετών στις 23.30 της Κυριακής, στα διόδια Αγγελοκάστρου στην Ιονία Οδό.

Το όχημα στο οποίο επέβαιναν και ανήκε στον 43χρονο με οδηγό τον 33χρονο, κινούνταν με κατεύθυνση τα Ιωάννινα προς Αντίρριο. Μέσα επέβαιναν δύο παράτυποι μετανάστες, με καταγωγή επίσης από το Πακιστάν ηλικίας 26 και 37 ετών.

Αντίστοιχα, το απόγευμα της Κυριακής, στις 17.40, στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας είχαμε την σύλληψη ενός 43χρονου Έλληνα, από αστυνομικούς του τμήματος Αμφιλοχίας.

Ο συλληφθείς που ήταν και ο οδηγός του φορτηγού στο οποίο εντοπίστηκε και ανήκε σε γυναίκα Ελληνίδα, μετέφερε παράτυπους μετανάστες, με στόχο να φύγουν από την χώρα μας.

Λόγω τροχαίου όμως στο οποίο ενεπλάκη το φορτηγό, οι μετανάστες,- δεν έχει γίνει γνωστή η υπηκοότητα τους-, διέφυγαν με τα πόδια μέσα από τη δασική περιοχή της Αμφιλοχίας, μετά από οδηγίες του 43χρονου.

Ο ίδιος συνελήφθη για το νόμο περί αλλοδαπών και για διευκόλυνση εξόδου σε μη νόμιμου αλλοδαπούς.

Όπως φαίνεται, παρά το γεγονός ότι το 2017 καταργήθηκαν υπηρεσίες διαχείρισης μετανάστευσης και στην Πρέβεζα και στην Άρτα, γίνεται μεγάλη προσπάθεια με επιτυχία από την Ελληνική Αστυνομία να ελέγξουν και αυτά τα… μυστικά μονοπάτια και τις διόδους των κυκλωμάτων διακίνησης και από τα σύνορα της Μακεδονίας και από την Ήπειρο μέσω της Ιονίας οδού προς την Αθήνα (κυρίως πρόκειται για διακινούμενους Αφροασιάτες).

Έχει διαπιστωθεί πως όταν τα κυκλώματα επιδιώκουν να προωθήσουν μετανάστες προς την Ιταλία ακτοπλοϊκώς επιλέγουν την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα ενώ οδικώς με προορισμό την κεντρική Ευρώπη επιλέγουν δρομολόγια όπως μέσα από τα Γιάννενα- Καστοριά- Φλώρινα .

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, εξήγησε πως: «Επιμένουμε να έχουμε την άποψη πως τα κυκλώματα δεν θα σταματήσουν όταν κλείνουμε ως αστυνομία κάποια δίοδο τους. Αναζητούν και βρίσκουν καινούργιες διαδρομές τόσο για να φέρουν παράνομα μετανάστες στη χώρα όσο και για να προωθήσουν μετανάστες στην κεντρική Ευρώπη. Αυτό γίνεται και σήμερα. Όσο εντείνουμε την προσπάθειά μας σε Θράκη και Μακεδονία στα βόρεια σύνορά μας, τα κυκλώματα αναζητούν διόδους από την Ιόνια Οδό για να φτάσουν στην Αθήνα ή για να προωθήσουν από Αθήνα στο εξωτερικό. Γίνεται λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια παντού. Δεν είναι εύκολο να πατάξεις αυτής της μορφής την εγκληματικότητα. Δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Ο αγώνας είναι διαρκής παντού καθημερινά. Μέλημά μας είναι να μην αφήσουμε τα σύνορά μας και να μην επιτρέψουμε αυτά τα κυκλώματα να οργώνουν τη χώρα μας, σκορπώντας ακόμη και τον θάνατο με όλα αυτά τα ατυχήματα που προκαλούν στους δρόμους».Πηγή iefimerida.gr