ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:35

Αυξάνεται δραματικά από ώρα σε ώρα ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στο ναυάγιο αλιευτικού σκάφους το οποίο έπλεε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου σε διεθνή ύδατα. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός (στις 15.30 της Τετάρτης), κάνει λόγο για 78 νεκρούς, ενώ έχουν περισυλλεγεί πάνω από 106 άτομα.

Ωστόσο, υπάρχει φόβος ότι μέσα στο πλοίο και συγκεκριμένα στο αμπάρι του πλοίου, να εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν πρόλαβαν να βγουν. Αυτό επιβεβαιώνεται από τουλάχιστον μία μαρτυρία διασωθέντα, ο οποίος έχει πει στα στελέχη του λιμενικού πως "άγνωστο πώς, το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου".

Επιπλέον, οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο δουλεμπορικό κάνουν λόγο για 400, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες μπορεί να ξεπερνούσαν τους 500, ενώ ορισμένες μαρτυρίες κάνουν λόγο ακόμη για 700,κάτι το οποίο φαίνεται να διασταυρώνεται από φωτογραφίες στα κινητά όσων έχουν διασωθεί.


ΜΚΟ κάνει λόγο στο Twitter για 750 άτομα.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 106 που έχουν περισυλλεγεί, τέσσερις έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ελικόπτερο super puma.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αγνοούμενων συνεχίζονται. Στο σημείο επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.


Το αλιευτικό σκάφος ανετράπη ανοιχτά του μεσσηνιακού λιμανιού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κανένας από τους επιβαίνοντες δεν φορούσε σωσίβιο.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, στην Καλαμάτα μεταβαίνει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε το ναυάγιο τραγωδία.

Οι διασωθέντες μεταφέρονται στην Καλαμάτα, όπου μετέβη εκτάκτως ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

"Έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες".

Παράλληλα, τόνισε ότι "έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα". Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι "έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών".


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι "ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται". Επίσης, ανέφερε ότι "έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες".

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Σαρμά - Αναβάλλεται η προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του τραγικού ναυαγίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λόγω του τραγικού ναυαγίου, η προγραμματισμένη για σήμερα προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναβάλλεται, σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Αρνήθηκε βοήθεια το αλιευτικό που βυθίστηκε ξαφνικά

Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και εντοπίσθηκε χτες Τρίτη το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη. Στην περιοχή έσπευσε σκάφος του λιμενικού αλλά και ελικόπτερο. Όπως γίνεται γνωστό, κατ' επανάληψη ρώτησαν εάν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, οπότε από το αλιευτικό ενημέρωσαν πως πλέουν προς Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο αλιευτικό επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του λιμενικού παρέμεινε κοντά που συνέχιζε την πορεία του.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι 106 διασωθέντες έχουν μεταφερθεί με σκάφος στην Καλαμάτα όπου είχε στηθεί επιχείρηση για τη μεταφορά όσων έχουν ανάγκη σε νοσοκομεία και για τη φιλοξενία των άλλων. Εως τώρα στο νοσοκομείο έχουν διακομισθεί 29 άνθρωποι. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας στη Μεσσηνία και τα νοσοκομεία της Σπάρτης και της Τρίπολης. Σημειώνεται ότι κανένας από τους διασωθέντες δεν φορούσε σωσίβιο.

Κινητοποίηση και από το ΕΚΑΒ

Από το πρωί της Τετάρτης το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ της περιοχής αλλά και το νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν μεταβεί από την Αθήνα και δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έχουν αναπτυχθεί 10 ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ, ενώ έχουν ήδη διακομισθεί στο ΓΝ Καλαμάτας τέσσερις διασωθέντες με υποθερμία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατόπιν εντολής από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο της Πύλου.


Η ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναφέρει:

Είναι αποκαρδιωτικό. Ανασύρθηκαν 41 πτώματα και υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα.

Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Χρειαζόμαστε περισσότερους ασφαλείς διαδρόμους για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν πρέπει να αφήνονται μόνοι με επικίνδυνες για τη ζωή επιλογές.


Υπενθυμίζεται πως ώρες νωρίτερα, το λιμενικό είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

"Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου".


ΠΗΓΗ capital.gr