Η «καυτή» περιοχή έπειτα από την κατασκευή μεγάλου τμήματος φράχτη στο Νότιο Έβρο εντοπίζεται στα Βόρεια από τις Καστανιές έως το Διδυμότειχο

Τα συνεχή περιστατικά των τελευταίων ημερών με πολυπληθείς ομάδες μεταναστών να επιχειρούν να περάσουν από τον Έβρο στο Ελληνικό έδαφος έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Με άμεσα αντανακλαστικά και στόχο σε καμία περίπτωση να μην αιφνιδιαστούν οι δυνάμεις αποτροπής έχουν ληφθεί αποφάσεις που προβλέπουν ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που έχει τη ευθύνη για το απρόσιτο των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη είναι έτοιμο προς εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης σε τρία επίπεδα των φρουρών του Έβρου ανάλογα με τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν τόσο από την εικόνα που έχουν οι Ελληνικές αρχές στις ανατολικές όχθες του ποταμού και σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων αλλά και από τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους. Στη δεδομένη χρονική συγκυρία παρά την αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται δεν κρίνεται αναγκαία προς το παρόν η ενεργοποίηση ούτε καν του πρώτου επιπέδου ενίσχυσης ωστόσο οι εντολές που έχουν δοθεί είναι να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα αν απαιτηθεί για εφαρμογή του σχεδίου στο μέγιστο επίπεδο ακόμα και εντός ελάχιστων εικοσιτετραώρων.

Το σχέδιο αφορά ενίσχυση των συνοριοφυλάκων με δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας από ολόκληρη τη χώρα όπως ακριβώς είχε γίνει το 2020 στα γεγονότα της μεγάλης κρίσης στον Έβρο. Το ζήτημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη σύσκεψη που έγινε υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά παρουσία όλων των συναρμόδιων υπουργών μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής , ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ταυτόχρονα με τα επιχειρησιακά σχέδια που τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από διπλωματικές αλλά και πολιτικές ενέργειες με αποδέκτες τους γείτονες και όχι μόνο. Εκτίμηση είναι ότι η πίεση στα χερσαία σύνορα της χώρας θα συνεχιστεί με την Αθήνα όμως να φέρεται αποφασισμένη να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα Ελληνικά σύνορα θα παραμείνουν απρόσιτα σε κάθε περίπτωση.


Η «καυτή» περιοχή έπειτα από την κατασκευή μεγάλου τμήματος φράχτη στο Νότιο Έβρο εντοπίζεται στα Βόρεια από τις Καστανιές έως το Διδυμότειχο. Συγκεκριμένα στο επίκεντρο βρίσκονται λόγο της μορφολογίας του εδάφους και της κοίτης του ποταμού τόσο η περιοχή της Νέας Βύσσας κοντά στις Καστανιές όσο και στα Μαράσια κοντά στην Ορεστιάδα όπου απεγκλωβίστηκαν οι 91 Σύροι μετανάστες μεταξύ των οποίων 34 παιδιά. Η πτώση της στάθμης του ποταμού σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση αλλά και την αποκάλυψη αμμονησίδων έχουν ως αποτέλεσμα αυτές οι περιοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Εκτός όμως από την πλήρη επιφυλακή των συνοριοφυλάκων με ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση καίριο ρόλο έχουν στο αποτρεπτικό ‘’τείχος’’ και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα παρατηρητήρια που διαθέτουν, τα περίπολα που αναπτύσσουν στην παραποτάμια περιοχή και τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που διαθέτουν. Ενώ πάντα αποτελούν τη δεύτερη γραμμή άμυνας πίσω από τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων που έχουν την κύρια ευθύνη επιτήρησης των συνόρων.

Πηγή newpost.gr