«Δεν έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες για το τι συνέβη, αλλά φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο», είπε ο Γιόχανσον σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες

Τους φόβους της για την «μεγαλύτερη τραγωδία στην Μεσόγειο» εξέφρασε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.

Υπενθυμίζεται ότι από το ναυάγιο έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής 78 σοροί ενώ ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων αγγίζει τους 568.

«Δεν έχουμε ακόμη όλες τις πληροφορίες για το τι συνέβη, αλλά φαίνεται να είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο», είπε η Γιόχανσον σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Οι διακινητές που έβαλαν αυτούς τους ανθρώπους σε αυτές τις βάρκες δεν τους στέλνουν στην Ευρώπη, τους στέλνουν στο θάνατο. Είναι απολύτως απαραίτητο να αποτραπεί αυτό», πρόσθεσε.

Όλο και περισσότεροι διασχίζουν τη Μεσόγειο
Ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχει διπλασιαστεί το 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex.

Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν περισσότερες των 50.300 εισόδων μέσω της κεντρικής Μεσογείου. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από το 2017.

Συνολικά ο αριθμός των εισόδων που καταγράφηκαν από την Frontex ανάμεσα στον Ιανουάριο και στο τέλος του Μαΐου έφτασε στις 102.000, δηλαδή 12% περισσότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Η δεύτερη πλέον χρησιμοποιούμενη οδός είναι η οδός των Βαλκανίων, με περισσότερες των 30.700 εισόδους – 25% λιγότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Σε όλες τις άλλες οδούς έχει καταγραφεί μείωση εισόδων, εκτός του δρόμου της κεντρικής Μεσογείου. Η οδός της δυτικής Μεσογείου γνώρισε μείωση κατά 6%, ενώ η οδός της δυτικής Αφρικής κατέγραψε κατά 47% λιγότερες εισόδους.

ΠΗΓΗ   tanea.gr