Ήδη το απόγευμα της Δευτέρας (5/6) μία ακόμα ολιγομελής ομάδα διέσχισε τα σύνορα, αυτή τη φορά στην περιοχή Ψαράδες, ενώ και άλλες παρόμοιες ομάδες ετοιμάζονται να διασχίσουν τα σύνορα με την Τουρκία.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, οι διακινητές αφήνουν τους μετανάστες ακόμα και πάνω σε μικρές νησίδες, καθώς, εκτός από τους 91 μετανάστες που εγκλωβίστηκαν κοντά στα Μαράσια και μεταφέρθηκαν σε δομή της Βόρειας Ελλάδας, δεκάδες μετανάστες εντοπίστηκαν και σε νησίδα κοντά στη Νέα Βύσσα. Τα Μαράσια, η Νέα Βύσσα, το Πέταλο και οι Φέρρες είναι οι «κόκκινες» περιοχές.
Αντιπεριφερειάρχης Έβρου: «Σε 15 σημεία βρίσκονται ομάδες μεταναστών
Ήδη ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε: «σύμφωνα με δικές μου πληροφορίες σε άλλα 15 σημεία βρίσκονται ομάδες μεταναστών».
Ακόμα είπε ότι «στη ΖΑΠ (Ζώνη Ασφαλείας Προκάλυψης) οι μόνοι που μπορούν να κινηθούν είναι η αστυνομία, ο στρατός και η συνοριοφυλακή μαζί με την Frontex. To ίδιο ισχύει και από την τουρκική πλευρά. Το πως βρέθηκαν οι μετανάστες στη ΖΑΠ και κανείς δεν τους πείραξε είναι ένα ερώτημα».
Όπως εκτιμά «τα κυκλώματα άλλαξαν την μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία προκαλούν μεγαλύτερη ευαιστητοποίηση».
Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (5/6), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το περιστατικό στα Μαράσια το απόγευμα της Κυριακής.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Βασίλειος Σκουρής, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλειος Κασκαρέλης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός, Κωνσταντίνος Φλώρος, καθώς και ανώτατα στελέχη της Διοίκησης.
Στη Θράκη ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Στη Θράκη μεταβαίνει την Τρίτη ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης. Αύριο, Τρίτη (6/6), ο υπουργός θα μεταβεί σε Θεσσαλονίκη, Ξανθή και Κομοτηνή, ενώ την Τέταρτη θα μεταβεί στον Έβρο στη σκιά της κινητικότητας ομάδων παράτυπων μεταναστών σε τουρκικό έδαφος απέναντι από τον φράκτη και του απεγκλωβισμού δεκάδων μεταναστών από νησίδα στην περιοχή Μαράσια.
Για νέες μεθόδους των διακινητών μιλούν οι κάτοικοι
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εντολή έναρξης της συντονισμένης αποστολής δόθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι οι 91 βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, λίγα μόλις μέτρα μέσα απ’ την οριογραμμή.
«Δεν είχαν νερό, δεν είχαν φάει 5 μέρες, όπως μας εξήγησαν», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Εκπρόσωπος Ερυθρού Σταυρού, περιγράφοντας τις συνθήκες των μεταναστών.
Οι ελληνικές αρχές στον Έβρο, βρίσκονται σε εγρήγορση όπως άλλωστε συνηθίζεται μετά τον Μάρτιο του 2020, με τους κάτοικους της περιοχής να μιλούνε για αλλαγή μεθόδων των διακινητών.
«Αυτοί οι άνθρωποι εργαλειοποιούνε μικρά παιδιά. Βλέπαμε κι εμείς από τις όχθες να είναι χωρίς συνοδεία, να είναι στις όχθες του ποταμού, να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραπατζάκης, πρόεδρος της Κοινότητας των Μαρασίων.
Ο Παναγιώτης Χαρελάς, Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Το γεγονός ότι επιχειρούνε και θα επιχειρούνε κάποιες ομάδες μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, θεωρείται δεδομένο».
«Τα κυκλώματα άλλαξαν τη μεθοδολογία τους. Πλέον εκβιάζουν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας μπροστά τα παιδιά, τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.
Πηγή reader.gr