Οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες ίσως κληθούν να πληρώσουν έως και 20.000 ευρώ το κεφάλι, βάσει ριζοσπαστικών προτάσεων που στοχεύουν να αμβλύνουν την πίεση σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Οι υπουργοί Εσωτερικών των «27» θα παραστούν σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη για να συζητήσουν δύο βασικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος μετεγκατάστασης για περισσότερους από 100.000 μετανάστες ή αιτούντες άσυλο ετησίως.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, όμως, τα σχέδια αποδείχθηκαν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, με την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες στα σύνορα της ΕΕ να παλεύουν να πείσουν τα κράτη της ευρωπαϊκής ενδοχώρας για να τα ψηφίσουν.
Στόχος της ΕΕ η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από όλες τις χώρες και όχι μόνο από Ελλάδα και Ιταλία
Οι προτάσεις επικεντρώνονται στην παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη, με ένα ξεχωριστό πακέτο ελέγχων να συζητείται για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων της μεταναστευτικής κρίσης που παρατηρήθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και το 2015, όταν η Γερμανία υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες.
Δύο αλλαγές που συζητούνται την Πέμπτη στοχεύουν στη δικαιότερη κατανομή των χωρών που είναι υπεύθυνες για τη μετανάστευση, αλλά και στην ανταπόκριση στις εκκλήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας ώστε η υπόλοιπη ΕΕ να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης.
Η Πολωνία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει ένα υποχρεωτικό σχέδιο μετεγκατάστασης, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Szymon Szynkowski vel Sęk να το αποκαλεί «εικονική θεραπεία». Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι διπλωμάτες από τα κράτη μέλη έχουν πλέον συμφωνήσει ότι «το συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση».
Σε ταμείο για την ενίσχυση της οικονομίας των χωρών που φιλοξενούν μετανάστες τα «πρόστιμα» της ΕΕ
Αντίθετα, οι πολιτικές θα επιδιώξουν να επιβάλουν «υποχρεωτική αλληλεγγύη», λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των χωρών υποδοχής να στεγάσουν μετανάστες και λαμβάνοντας υπόψη χώρες όπως η Ιρλανδία, που αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, ή η Πολωνία, που φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.
Οι χώρες που δεν μπορούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να πληρώσουν σε ένα κεντρικό ταμείο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της οικονομικής ικανότητας των χωρών που φιλοξενούν μετανάστες.
Οι διπλωμάτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αναφορές ότι η κατά κεφαλήν χρέωση θα καθοριστεί σε περίπου 20.000 ευρώ. Αντίθετα, μια «σειρά αριθμητικών στοιχείων» θα τεθεί ενώπιον των υπουργών που θα συγκεντρωθούν αύριο στο Λουξεμβούργο.
ΕΕ: Προτάσεις και για όριο στον χρόνο επιστροφής των μεταναστών στη χώρα υποδοχής τους
Σαν «κερασάκι στην τούρτα» για τις χώρες της πρώτης γραμμής -Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρος, γνωστές ως Med5-, οι προτάσεις περιλαμβάνουν επίσης όρια στο χρονικό διάστημα που ισχύει ο προηγούμενος κανονισμός του Δουβλίνου.
Η ΕΕ συμφώνησε να αλλάξει τους νόμους της για τη μετανάστευση και το άσυλο μετά από πολλά χρόνια αποδείξεων ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος επέτρεπε στις χώρες να μεταφέρουν τους μετανάστες πίσω στη χώρα υποδοχής, έχει αποτύχει.
Πέρυσι η ΕΕ έλαβε 966.000 αιτήματα ασύλου, αύξηση 50% σε σχέση με το 2021.
Πηγή iefimerida.gr