Με επιτυχία ολοκλήρωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ στη χώρα μας την εθελούσια επιστροφή 229 ευάλωτων υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους μέσω του έργου «Υποβοηθούμενη Εθελοντική Επιστροφή και Επανένταξη Μεταναστών» που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και ολοκληρώθηκε αυτόν τον μήνα.

Μέσω αυτού ο ΔΟΜ παρείχε βοήθεια σε 111 μετανάστες ατομικά και 41 οικογένειες να λάβουν προσαρμοσμένη/εξατομικευμένη υποστήριξη επιστροφής και επανένταξης.

«Ο ΔΟΜ συνεχίζει να βοηθά τους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και συμβάλλει στη βιώσιμη επανένταξή τους – ειδικά για όσους βρίσκονται σε συνθήκες ευαλωτότητας», δήλωσε ο Gianluca Rocco, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι δικαιούχοι έλαβαν συμβουλευτική, που αφορά την επιστροφή και επανένταξή τους πριν την αναχώρησή τους από την Ελλάδα, αεροπορικά εισιτήρια, υποστήριξη για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, βοήθεια πριν την αναχώρηση στο αεροδρόμιο, εφάπαξ χρηματική επιχορήγηση για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών κατά την άφιξή τους στη χώρα προέλευσης, βοήθεια διέλευσης και βοήθεια υποδοχής κατά την άφιξή τους, όπου κρίθηκε αναγκαίο.

Η αποστολή του ΔΟΜ στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο παγκοσμίως, στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Υποβοηθούμενης Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης, δεδομένου ότι από το 2010 έχει βοηθήσει πάνω από 59.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, έχει βοηθήσει περισσότερους από 10.900 ανθρώπους να ολοκληρώσουν με επιτυχία εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης, που υποστηρίζουν τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία.

Σημειώνεται, ότι ο ΔΟΜ επί του παρόντος δεν στηρίζει εθελούσιες επιστροφές στη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Σουδάν.

Πηγή athina984.gr