Μέσω της παρερμηνείας μιας είδησης και παραπληροφόρησης απεγνωσμένων προσώπων, κυρίως από αραβικές χώρες, που θέλουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να έρθουν στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον, κυκλώματα διακινητών και άλλοι κύκλοι, επιχειρούν να παγιδεύσουν μετανάστες και να τους πείσουν για να τολμήσουν τον ταξίδι προς την Κύπρο.
Αυτή τη φορά, εκμεταλλευόμενοι την είδηση ότι η Κύπρος, έχει αποκτήσει πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), ορισμένοι φαίνεται να διαφημίζουν λανθασμένα μέσω των social media ότι η Κύπρος εντάχθηκε πλήρως στο Σένγκεν και συνεπώς, δεν υπάρχει έλεγχος για όσους θέλουν να ταξιδέψουν από τα νόμιμα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, προς την Ευρώπη.
Είναι γνωστό άλλωστε πως οι περισσότεροι εκ των μεταναστών που φτάνουν στην Κύπρο, δεν το κάνουν γιατί έχουν ως όνειρο ζωής να ζήσουν στη Λεμεσό ή τη Λευκωσία, αλλά διότι βλέπουν την Κύπρο ως διαμετακομιστικό σταθμό, που θα τους ανοίξει τον δρόμο για να μεταβούν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο κτλ.
Συνεπώς η είδηση που μεταφράστηκε στα αραβικά και διαδίδεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Κύπρος εντάχθηκε στο Σένγκεν και συνεπώς δεν διεξάγονται έλεγχοι διαβατηρίων στη διακίνηση εντός των χωρών της ΕΕ, που είναι ενταγμένες στο σύστημα, επιχειρείται να πείσει ακόμη περισσότερους μετανάστες πως η άφιξη τους στην Κύπρο, είτε μέσω των οδοφραγμάτων, είτε δια θαλάσσης, είναι η ενδεικτική επιλογή την παρούσα στιγμή για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.
Η αλήθεια βέβαια είναι διαφορετική. Η Κύπρος με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, που δεν έχουν ενταχθεί πλήρως στον χώρο Σένγκεν. Ο λόγος που η Κύπρος δεν έχει ενταχθεί, έχει να κάνει με την αδυναμία του κυπριακού κράτους, να εκπληρώσει τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τη φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων, λόγω της τουρκικής εισβολής και των τετελεσμένων που αυτή προκάλεσε.
Αυτό που έχει αλλάξει, είναι ότι από χθες η Κύπρος απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα 90 εκ. πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν. Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές φιλοδοξούν ότι θα μπορούν να εντοπίσουν πιο εύκολα και άμεσα πληροφορίες, που θα τους επιτρέψουν να συλλαμβάνουν καταζητούμενους, εξαφανισθέντες, ενώ αναμφίβολα θα βελτιώσει και τα παρεχόμενα μέσα που διαθέτουν για τη λαθρομετανάστευση.
Επιδιώκουν να παρουσιάσουν την Κύπρο ως πόλο έλξης
Για παράδειγμα εάν ένας υπήκοος τρίτης χώρας, που μετανάστευσε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, και εναντίον του εκκρεμεί απόφαση απέλασης ή επιστροφής στη χώρα του, μέχρι σήμερα εισερχόταν στο έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας, η οποία αγνοούσε την εν λόγω απόφαση. Πλέον με τη σύνδεση της Κύπρο με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, οι αρχές θα βλέπουν ότι εναντίον του εκκρεμεί συγκεκριμένη απόφαση και θα τον στέλνουν, είτε πίσω στη χώρα που εξέδωσε την απόφαση, είτε στη χώρα καταγωγής του.
Συνεπώς η προσπάθεια που γίνεται μέσω αραβόφωνων μέσων και των όσων διακινούνται ως πληροφορίες σε γκρουπ εν δυνάμει μεταναστών που τα κυκλώματα επιχειρούν να τους πείσουν να έρθουν στην Κύπρο, και να τους χρυσοπληρώσουν, αποτελεί ακόμα ένα οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης απελπισμένων ανθρώπων, που δεν έχουν πρόσβαση στην αλήθεια και πιστεύουν τα ψέματα των διακινητών, ανάλογο εκείνου που καταγράφηκε στο παρελθόν, ότι λόγω της συμφωνίας για μετεγκατάσταση μεταναστών, όσοι μετανάστες αφιχθούν παράνομα στην Κύπρο, στη συνέχεια θα μετεγκατασταθούν μόνιμα στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στόχος και αυτού που συμβαίνει σήμερα με την παραπληροφόρηση για το Σένγκεν αλλά και αυτού που συνέβαινε στο παρελθόν με τη συμφωνία μετεγκατάστασης, είναι να παρουσιάσουν την Κύπρο, ως πόλο έλξης για τους εν δυνάμει μετανάστες που βρίσκονται ακόμα στις χώρες τους και ψάχνουν όλους τους πιθανούς τρόπους για να μεταβούν στην Κύπρο.
Βέβαια, όταν αυτά τα πρόσωπα φτάσουν στην Κύπρο, είτε από τα κατεχόμενα, είτε με βάρκες, θα διαπιστώσουν ότι τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και συνεπώς αργά ή γρήγορα, θα επιστρέψουν στις χώρες τους, είτε θα εγκλωβιστούν στην Κύπρο, έχοντας ήδη πληρώσει πολύ ακριβά, τη μεταφορά τους στην Κύπρο από τους διακινητές.
Τι ακριβώς άλλαξε η πρόσβαση στο SIS
Εξάλλου για τον Κύπριο πολίτη, η νέα εξέλιξη με την πρόσβαση της Κύπρου στο SIS, δεν αλλάζει κάτι. Αυτό αναμένεται να συμβεί με την πλήρη πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν. Εξάλλου σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το Υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως, δεν έχουν αρθεί οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη Σένγκεν, τόσο για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και υπηκόους τρίτων χωρών.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο, η πρόσβαση στο Σύστημα αναβαθμίζει, μεταξύ άλλων, το επίπεδο εσωτερικής ασφάλειας της Κύπρου, συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, τόσο σε Κύπρο όσο και σε ΕΕ, διευκολύνει τον εντοπισμό εξαφανισθέντων προσώπων, καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών εναντίον των οποίων έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής στη χώρα τους.
Την ίδια ώρα διευκρινίζεται δε ότι η πρόσβαση στο Σύστημα Πληροφοριών αποτελεί ένα από τα ορόσημα στην πορεία πλήρους εφαρμογής του κεκτημένου Σένγκεν. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει το κοινό ότι δεν έχουν αρθεί οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη Σένγκεν, τόσο για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και για τους ευρωπαίους πολίτες, αλλά και υπηκόους τρίτων χωρών. Μέχρι την ένταξη της Κύπρου στον χώρο Σένγκεν, η Κύπρος θα συνεχίζει, όπως και προηγουμένως, να διεξάγει ελέγχους τόσο σε αφικνούμενους όσο και αναχωρούντες επιβάτες σε όλα τα Συνοριακά Σημεία Διέλευσης, στη βάση του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου.
Πηγή reporter.com.cy