Το σχέδιο της Αλβανικής κυβέρνησης για την ίδρυση και λειτουργία προσφυγικού καταυλισμού δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα αποκαλύπτει η αλβανική εφημερίδα «Telegraf».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μάλιστα ήδη έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και συντήρησης του καταυλισμού.

Ο καταυλισμός ετοιμάζεται στην αλβανική πλευρά της συνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών στο Μαυρομάτι και θα αξιοποιήσει τις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις επί κομμουνιστικού καθεστώτος.

Θα έχει χωρητικότητα περί των δέκα χιλιάδων ατόμων και θα αποτελέσει τον προορισμό Ασιατών και Αράβων προσφύγων και λαθρομεταναστών με διαμονή προς το παρόν στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του καταυλισμού θα ξεκινήσει με την εγκατάσταση των προσφύγων που περνούν τα ελληνοαλβανικά σύνορα με την επιδίωξη να αξιοποιήσουν το αλβανικό έδαφος για να φθάσουν στις δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Οι εργασίες για την κατασκευή του προσφυγικού αυτού κέντρου, αναφέρει η εφημερίδα, θα ξεκινήσουν σύντομα. Ο καταυλισμός προβλέπει υποδομές μόνιμης εγκατάστασης των προσφύγων. Η περιοχή και το κλίμα της προσφέρεται για ευήμερη διαβίωση.

Ο καταυλισμός πέρα από ότι σχεδιάζεται δίπλα στα σύνορα βρίσκεται και πλησίον των περιοχών όπου ζει η εθνική ελληνική μειονότητα.

Σημειώνεται ότι και παλιότερα η Κυβέρνηση Ράμα σχεδίαζε προσφυγικούς καταυλισμούς στη μειονοτική ζώνη, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με αποτέλεσμα τότε οι εμπνευστές των σχεδίων να οδηγηθούν σε παραίτηση.


ΠΗΓΗ   epiruspost.gr