Αποκαλύφθηκε μετά την εξάρθωση κυκλώματος από την Europol με 19 συλλήψεις - Ανοιχτή πληγή χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο Πάπας


Ως μια ανοιχτή πληγή για την ανθρωπότητα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την κήρυγμα της Κυριακής, αναφερόμενος στα πρόσφατα ναυάγια στη Μεσόγειο Θάλασσα με θύματα δεκάδες ανθρώπους που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.

Ο ποντίφικας κάλεσε τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες να επουλώσουν αυτήν την πληγή, «σε πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης».

Αναλογα τα λόγια και του δημάρχου της Λαμπεντούζα, του ιταλικού νησιού στο οποίο αποβιβάστηκαν το Σαββατοκυριακο ορισμένοι από τους 620 μετανάστες που περισυνέλεξε στα ανοιχτά της Τυνησίας το "Ocean Viking", στην μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έχει κάνει μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο πλοίο.

«Βρισκόμαστε στο κέντρο της Μεσογείου και δεν μπορούμε να στρέψουμε αλλού το πρόσωπό μας όταν υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν βοήθεια και να διασωθούν. Ομως η Λαμπεντούζα δεν μπορεί να μείνει μόνη. Χρειαζόμαστε πραγματικά μια ευρωπαϊκή δύναμη, μια ευρωπαϊκή επέμβαση διάσωσης στη θάλασσα», είπε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλιππο Μανίνο.

Εξάρθρωση κυκλώματος διακινητών

Την ίδια στιγμή, η Europol καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιβραδύνει τις ροές και να συλλάβει διακινητές. Στην Ισπανία, κοινή αστυνομική επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 19 ατόμων, μελών εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να εμπλέκεται στη διακίνηση ανθρώπων από την Συρία σε Ισπανία, Γερμανία και Νορβηγία. Οπως έγινε γνωστό, το κόστος για τη μετάφορά κάθε μετανάστη με τελικό προορισμό την Ευρώπη να ανερχόταν στις 20.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ   gr.euronews.com