«Πέρασμα» για μετανάστες (για μια στάση τουλάχιστον μέχρι στιγμής) αποτελεί πλέον το ερημωμένο χωριό του Λειβαδίτη και η γύρω περιοχή. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες σπιτιών που δεν κατοικοεδρεύουν στο χωριό, αλλά το επισκέπτονται ανά διαστήματα, βρίσκουν παραβιασμένα τα σπίτια τους, από τα οποία συνήθως λείπουν διάφορα αντικείμενα χρηστικά (όπως ο φακός) και κάποια τρόφιμα και άλλα είδη που παίρνουν οι «διερχόμενοι» μαζί τους, αφού πρωτίστως χρησιμοποιήσουν τους χώρους των σπιτιών για τις προσωπικές τους ανάγκες ή για να φορτίσουν τα κινητά τους. Τα εν λόγω περιστατικά, επιβεβαιώνει στην «Θ» ιδιοκτήτης οικίας στο χωριό, η οποία χρησιμοποιήθηκε προσφάτως ως χώρος πρόσκαιρης διαμονής, πριν οι μετανάστες αναχωρήσουν για το άνω και κάτω Καρυόφυτο και περάσουν στην Πασχαλιά και στην Δρυμιά, με προορισμό την Δράμα και – εν τέλει- τις ευρωπαϊκές χώρες.

«ΠΕΡΑΣΜΑ Ο ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΥΟΦΥΤΟ – ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΩΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ»

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μέσα από την «Θ», ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καρυοφύτου κ. Διαμαντής Σερεφιάς.

Πιο αναλυτικά μιλώντας για το προαναφερόμενο περιστατικό, ο ίδιος εξηγεί ότι «δεν έκαναν ιδιαίτερες ζημιές, αλλά το σπίτι το ανακάτεψαν. Επειδή είναι λίγος ο κόσμος και είναι ερημωμένα τα χωριά μας, μπαίνουν μέσα ανεξέλεγκτα. Και αυτοί οι άνθρωποι βέβαια, θέλουν να φάνε και να ξεκουραστούν, να φορτίσουν τα κινητά τους και αν υπάρχουν τρόφιμα, παίρνουν και από αυτά. Από το συγκεκριμένο σπίτι βέβαια δεν πήραν τρόφιμα. Από άλλα πήραν. Απλώς έχουν κάνει δρόμο την περιοχή, έχουν κάνει μονοπάτια τα οποία οδηγούν από την Τουρκία και την Βουλγαρία (κυρίως). 

Έρχονται από τα Πομακοχώρια, περνούν από τον Λειβαδίτη (είτε από επάνω είτε από κάτω) από το Άνω και το Κάτω Καρυόφυτο (συνήθως από έξω αλλά μερικές φορές και από μέσα) και πηγαίνουν στα απέναντι χωριά (Πασχαλιά – Δρυμιά) και φεύγουν Δράμα. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που έρχονται. Τα χωριά της περιοχής είναι ήδη ερημωμένα. Στον Λειβαδίτη υπάρχουν μόνον δύο κάτοικοι όλο τον χρόνο και τα Σαββατοκύριακα έχει άλλα 10-20 άτομα. Το πρόβλημα είναι τις καθημερινές και δεν υπάρχει και τόση αστυνόμευση, διότι προφανώς και αυτοί έχουν λίγα μέσα. Ο Στρατός περνά επίσης για να εντοπίσει μετανάστες, αλλά δεν φτάνουν αυτά. Θα πρέπει να τους «κοπούν» τα μονοπάτια. Οι δίοδοι στα δικά μας μέρη. Οι άνθρωποι αυτοί, δεν μένουν στην Ελλάδα. Φεύγουν μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα που κάνουν, πηγαίνουν προς την Ευρώπη. Χρησιμοποιούν τα σπίτια ως στάσεις ξεκούρασης και φαγητού. Αναζητούν στα παντοπωλεία να αγοράσουν να φάνε κλπ. Δεν κάνουν ιδιαίτερες καταστροφές. Είναι ελάχιστοι αυτοί που θα κάνουν ζημιές. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν κάνει ιδιαίτερες ζημιές, όμως περνά πολύς κόσμος».

«ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ‘’ΚΟΠΟΥΝ’’ ΟΙ ΔΙΟΔΟΙ»

«Το πιο ερημωμένο χωριό, αυτήν την στιγμή, είναι ο Λειβαδίτης. Ο Καστανίτης έχει περισσότερο κόσμο, ενώ ο Μαργαρίτης δεν έχει κόσμο, αλλά για προς τα εκεί δεν έχουμε ακούσει κάτι» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι καλό να υπάρχει πιο καλή αστυνόμευση είτε από την Αστυνομία είτε και από τον Στρατό. Νομίζω ότι η Αστυνομία έχει κάνει κάποιες προσπάθειες, έχει εντοπίσει τα μονοπάτια τους για να μπορέσει να τους κόψει τις διόδους από εδώ. Βέβαια δεν ξέρω αν φτάνει μόνον αυτό, διότι αν τους κόψεις ένα μονοπάτι, θα βρουν άλλο. 

Το πρόβλημα είναι κυρίως από τα σύνορα και κυρίως μέσα από Βουλγαρία. Οι περισσότεροι μπαίνουν μέσα από την Βουλγαρία στην περιοχή μας, για αυτό φτάνουν και στον Λειβαδίτη. Μιλάμε πολλές φορές με την αστυνομία και τα λέμε. Οι άνθρωποι προσπαθούν αλλά έχουν ελλιπή μέσα. Με λίγα άτομα και μηχανικά μέσα, πόσους να εντοπίσουν και πόσους να πιάσουν; Διότι μόλις τους δουν, τρέχουν μέσα στα βουνά. Τα βουνά εδώ είναι άγρια. Πάντως το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλοί. Και ο καιρός, πριν τις φωτιές, ευνόησε. Μάλιστα τώρα τελευταία βλέπουμε και γυναίκες, ενώ μέχρι τώρα ήταν μόνον νεαροί. Τώρα βλέπουμε και γυναίκες μαζί τους. Βέβαια δεν είναι επικίνδυνοι άνθρωποι. Είναι ταλαιπωρημένοι, αλλά αυτό είναι μια γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και δεν μπορούμε να ξέρουμε εμείς τι ακριβώς γίνεται».

Πηγή thraki.com.gr