Σε τρεις ανθρώπους δίνει ζωή με το θάνατό του ο συνοριοφύλακας από την Αλεξανδρούπολη ο οποίος στις 3 Σεπτεμβρίου αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ο εγκεφαλικός θάνατος του άνδρα ο οποίος νοσηλευόταν όλο αυτό το διάστημα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης οδήγησε στους οικείους του στη γενναία απόφαση να δωρίσουν τα όργανα του και με αυτόν τον τρόπο να δώσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με συγγενικό του πρόσωπο, φανερά συγκινημένος μας ανέφερε πως η μεταμόσχευση ήταν επιθυμία του, την είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αφαίρεσης των οργάνων ξεκίνησε στις 6:30 το πρωί, ενώ στο αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από νωρίς το πρωί αεροσκάφος το οποίο θα μεταφέρει τα όργανα.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ολόκληρη επιχείρηση μέσω του ΕΟΜ, ο οποίος ανέτρεξε στη λίστα των μητρών του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ενώ ελέγχθηκαν οι συμβατοί πιθανοί λήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τρία ζωτικά όργανα, η καρδιά, οι νεφροί και οι κερατοειδείς θα δοθούν σε συνανθρώπους μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας.


Τι ισχύει στο Εθνικό Μητρώο του ΕΟΜ

Στη χώρα μας οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και βρίσκονται στη λίστα για να λάβουν κάποιο όργανο είναι περίπου 1.300. Από αυτούς οι 1.200 είναι λήπτες νεφρού, 60 ήπατος, 20 για καρδιά και 15 για πνεύμονα.

Η κατανομή των μοσχευμάτων στους υποψήφιους λήπτες του Εθνικού Μητρώου που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, διενεργείται αφενός αναλόγως με το όργανο που μεταμοσχεύεται, και αφετέρου βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως:

- Η ομάδα αίματος.

- Η ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και ληπτών.

- Ο χρόνος αναμονής.

- Το ιατρικώς πιστοποιούμενο επείγον της κατάστασης των υποψήφιων ληπτών.

- Η ηλικία.

- Οι σωματομετρικές διαστάσεις.

Οι λίστες προκύπτουν από ειδικό αδιάβλητο μηχανογραφημένο σύστημα του ΕΟΜ, και στη συνέχεια ο ΕΟΜ ενημερώνει τα μεταμοσχευτικά κέντρα για το ποιοι είναι ανά όργανο οι καταλληλότεροι λήπτες, με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Η κατανομή των οργάνων σε κάθε περιστατικό δωρεάς οργάνων ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Ειδική Επιτροπή Κατανομής Μοσχευμάτων, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΜ και ειδικούς επιστήμονες από το χώρο των μεταμοσχεύσεων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ακόμα και αν κάποιος γιατρός ή κάποιο ανώτατο διοικητικό στέλεχος θέλει να παρακάμψει τη νόμιμη διαδικασία, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί χωρίς να γίνει αντιληπτό.


"Η δωρεά οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος"


ΠΗΓΗ   e-evros.gr