O λόγος είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τις λεγόμενες επιστροφές μεταναστών στα πλαίσια του Κανονισμού του Δουβλίνου από τη Γερμανία

Σταματά να δέχεται πρόσφυγες από την Ιταλία, η Γερμανία αναστέλλοντας τον συμφωνηθέντα μηχανισμό αλληλεγγύης του 2022, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία οικειοθελώς δέχεται πρόσφυγες από τη Μεσόγειο, καθώς η Ιταλία, αρνήθηκε επαναπροωθήσεις επί τη βάσει της Συμφωνίας του Δουβλίνου.

«Η Γερμανία ανέστειλε την οικειοθελή αναδιανομή μεταναστών από την Ιταλία», όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Welt. «Οι διαδικασίες επιλογής για τους αιτούντες άσυλο ως μέρος ενός “εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης” σταματούν άμεσα.»

Στο πλαίσιο της «υψηλής μεταναστευτικής πίεσης προς τη Γερμανία» και της «συνεχιζόμενης αναστολής των επιστροφών σύμφωνα με το Δουβλίνο», «η Ιταλία ενημερώθηκε στα τέλη Αυγούστου ότι η αναδιανομή θα ανασταλεί μέχρι νεωτέρας», απάντησε το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών στην εφημερίδα, όπως αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt, «ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει τις λεγόμενες επιστροφές μεταναστών στα πλαίσια του Κανονισμού του Δουβλίνου από τη Γερμανία». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, οι αιτούντες άσυλο που περνούν τα σύνορα σε άλλο κράτος μέλος χωρίς άδεια θα πρέπει να επιστρέφονται στη χώρα πρώτης εισόδου. «Αυτό ούτως ή άλλως σπάνια λειτουργεί, αλλά η Ιταλία το μπλοκάρει εντελώς εδώ και εννέα μήνες», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή naftemporiki.gr