Απόφαση ειλημμένη ήδη από το 2022, λέει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ένταση μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης. προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, ότι η απόφαση για χρηματοδότηση από το Βερολίνο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οι οποίες ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα, έχει ήδη ληφθεί ήδη από την Bundestag, από το 2022.
«Οι Ιταλοί εταίροι μας είχαν τότε ενημερωθεί», σημείωσε ο κ. Φίσερ και πρόσθεσε ότι τώρα διευθετούνται οι οργανωτικές λεπτομέρειες για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ είπε χαρακτηριστικά ότι το θέμα «δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν από εμάς».
Ερωτώμενος σχετικά με το εάν το ζήτημα θα τεθεί κατά την συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με τον ιταλό ομόλογό της Αντόνιο Ταγιάνι στο Βερολίνο την Πέμπτη, ο κ. Φίσερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.
Χθες ο κ. Ταγιάνι, σε δηλώσεις του στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, μίλησε για «περίεργη συμπεριφορά» από την πλευρά της Γερμανίας και τόνισε ότι θα «προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί κινούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο». «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με υποστηρικτικό και όχι εγωιστικό τρόπο. Η Ιταλία είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Απόφαση χωρίς αντίκρυσμα
Η κυρία Μπέρμποκ είχε πέρυσι πανηγυρίσει την απόφαση της Bundestag να εγκρίνει την πρώτη κρατική χρηματοδότηση ΜΚΟ για τους πρόσφυγες. Η απόφαση προέβλεπε ότι η United 4 Rescue, η οποία συνδέεται με την Ευαγγελική Εκκλησία, θα ελάμβανε κάθε χρόνο από το 2023 έως και το 2026 δύο εκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα.
Μέχρι τώρα ωστόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει χρήματα για τον συγκεκριμένο σκοπό, δίνοντας προτεραιότητα στα έργα που αφορούσαν δομές στην ξηρά.
Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, «υπήρχε πολιτική εντολή να μην χρηματοδοτηθούν πλοία», γεγονός το οποίο είχε προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και επανειλημμένες διαμαρτυρίες της United 4 Rescue. Το περιοδικό ανέφερε ακόμη ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ιδιωτικές πρωτοβουλίες διάσωσης στη θάλασσα, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στην ήδη δύσκολη σχέση με τη δεξιά ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι», αλλά και ότι ταυτόχρονα, υπήρχε ισχυρή πίεση από τους Πράσινους προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση.
Πηγή naftemporiki.gr