Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέζερ (SPD), διέταξε τη διεύρυνση, με άμεση ισχύ, των ελέγχων στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία και την Τσεχία. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, η ομοσπονδιακή Αστυνομία ξεκινά άμεσα «επιπρόσθετους ευέλικτους ελέγχους σε σημεία των διαδρομών που ακολουθούν οι διακινητές στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία». Προς το παρόν δεν επιβάλλονται μόνιμοι, σταθεροί έλεγχοι στα συνοριακά περάσματα. Τέτοιοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα νότια σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Είχαν αποφασιστεί κατά την προσφυγική κρίση του 2015 και ανανεώνεται η εφαρμογή τους ανά εξάμηνο.

Όπως εξήγησε η υπουργός Φέζερ, οι νέοι έλεγχοι, σε αντίθεση με τους σταθερούς συνοριακούς ελέγχους, δεν χρειάζεται να γνωστοποιούνται στην Κομισιόν της ΕΕ. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στο μέλλον να συμβεί αυτό, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Για την αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων με Πολωνία και Τσεχία η γερμανίδα υπουργός σημείωσε ότι «μέσω ευέλικτων και κινητών ελέγχων σε σημεία που θα αλλάζουν, επιδιώκουμε να εμποδίσουμε τους διακινητές από το να παρακάμπτουν τους ελέγχους. Λαμβάνεται επίσης μέριμνα, ώστε οι έλεγχοι να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αντίκτυπο στην κυκλοφορία προσώπων και αγαθών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών, περίπου μία στις τέσσερις παράνομες συνοριακές διελεύσεις γίνεται με τη βοήθεια διακινητών. Τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκαν πάνω από 20.300 συνοριακές διελεύσεις ανθρώπων, προερχόμενοι στην πλειοψηφία τους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Τουρκία και το Ιράκ.

Από τις αρχές του 2023, περισσότεροι από 204.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Γερμανία για πρώτη φορά – αύξηση 77% σε σύγκριση με τους πρώτους οκτώ μήνες του προηγούμενου έτους.

Πηγή ertnews.gr