Προϋπόθεση για τη χορήγηση ασύλου είναι να μην υπάρχουν σε βάρος του αιτούντος διωκτικά μέτρα, διεθνή εντάλματα σύλληψης ή ερυθρά αγγελία.

Σε διευκρινίσεις με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «τζιχαντιστές» που φωτογραφήθηκαν με κάρτες ασύλου, προχωρούν πηγές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Οπως επισημαίνουν, η χορήγηση ασύλου σε έναν αιτούντα θέτει ως απαράβατο όρο την καθαρή σήμανση και χαρτογράφησή του. Αυτό σημαίνει πως βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση ασύλου είναι να μην υπάρχουν σε βάρος του αιτούντος διωκτικά μέτρα, διεθνή εντάλματα σύλληψης, ερυθρά αγγελία ή σειρά άλλων στοιχείων.

Μόνον τότε ο υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου νομιμοποιείται και δύναται να υπεισέλθει στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης. Οι ίδιες πήγες επισημαίνουν, άλλωστε, ότι το γεγονός ότι κάποιοι φωτογραφήθηκαν με κάρτες ασύλου ή και ταξιδιωτικά έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και οι νόμιμοι κάτοχοι αυτών.

Oπως σημειώνουν, αφενός τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι προϊόν πλαστογραφίας ή παραποίησης, αφετέρου τα έγγραφα μπορεί να είναι γνήσια αλλά οι πραγματικοί κάτοχοί τους να τα έχουν απολέσει ή πωλήσει σε δίκτυα λαθροδιακίνησης, όπως πάμπολλες φορές έχει αποδειχθεί στο παρελθόν κατά την εξιχνίαση τέτοιων δικτύων.

Πηγή kathimerini.gr