Ένας από τους Σύρους διακινητές είχε συνεργάτες τα αδέλφια του, εκ των οποίων ο ένας ζούσε στη Λιβύη και ο άλλος στην Ελλάδα - Ζητούσαν 3.500 δολάρια από κάθε υποψήφιο
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου ανακοίνωσαν σήμερα πως συνέλαβαν δύο Σύρους που αποτελούσαν μέλη δικτύου διακινητών που οργάνωνε την παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρώπη εκατοντάδων ανθρώπων από τη Λιβύη μέσω της Μεσογείου.
Σε ανακοίνωση οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας (FSI) διευκρίνισαν πως οι δύο άνδρες, που εισήλθαν παράνομα στον Λίβανο, συνελήφθησαν στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τη Συρία.
Σύμφωνα με τις FSI, οι δύο διακινητές είναι μέλη ενός δικτύου που οργανώνει την παράτυπη μετανάστευση "Σύρων, Λιβανέζων, Αιγυπτίων, Παλαιστινίων, Αφρικανών και άλλων από τη Λιβύη προς την Ευρώπη με σκάφη".
Ο ένας από τους διακινητές δούλευε σε συντονισμό με δύο αδέλφια του, εκ των οποίων ο ένας ζούσε στη Λιβύη και ο άλλος στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση διευκρινίζει πως οι δύο άνδρες είχαν επίσης ως συνεργούς "Λιβανέζους της περιοχής Ουάντι Χαλέντ" στο βόρειο τμήμα της χώρας, ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης των Σύρων που εισέρχονται παράτυπα στον Λίβανο.
Ομολόγησαν ότι ζητούσαν "3.500 δολάρια" από κάθε υποψήφιο παράτυπης μετανάστευσης και πως οργάνωναν το ταξίδι από τη Λιβύη με σκάφη προς την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ένα από τα σκάφη των οποίων είχαν οργανώσει το ταξίδι ναυάγησε ανοικτά του Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη πριν από μήνες. Οι δύο διακινητές διέφυγαν τότε από τη Λιβύη για τη Συρία.
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει γίνει κόμβος για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν παράτυπα στην Ευρώπη διά θαλάσσης.
Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί Σύροι που ωθούνται από την οικονομική κρίση στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα τους. Φθάνουν στη Λιβύη αεροπορικώς είτε από τη χώρα τους είτε, συχνά, μέσω Λιβάνου.
Οι αρχές του Λιβάνου ανακοινώνουν τακτικά τη σύλληψη ή επαναπροώθηση Σύρων που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα. Προσπαθούν επίσης να καταπολεμήσουν την παράτυπη μετανάστευση από τον Λίβανο προς τη γειτονική Κύπρο, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κεντρική Μεσόγειος είναι η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκτιμά πως από τις αρχές του 2023, 2.066 μετανάστες έχουν εξαφανιστεί έναντι 1.417 ολόκληρο το 2022.
Πηγή skai.gr