Σε μία ιστορική συμφωνία κατέληξαν το πρωί της Τετάρτης οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού και τους τρόπους αντίδρασης των κρατών μελών σε περίπτωσης ραγδαίας αύξησης των ροών.
Συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στα κράτη πρώτης γραμμής να διεκπεραιώνουν ταχέως τις αιτήσεις ασύλου και να μετακινούν τους μετανάστες γρήγορα σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποφεύγοντας την επανάληψη του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφτασαν στην ΕΕ από τη Συρία και όχι μόνο, και ορισμένες χώρες δέχθηκαν πολύ περισσότερους από άλλες, όπως η Ελλάδα από την οποία πέρασαν πάνω από 800.000 μετανάστες.
Ο κύριος στόχος της συμφωνίας είναι, όπως αναφέρει ο Guardian να μοιραστεί το βάρος της μετανάστευσης σε ολόκληρη την ΕΕ, με τα κράτη της πρώτης γραμμής "να μπορούν να ζητούν μέτρα αλληλεγγύης και στήριξης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της", δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ.
Θα υπάρξει επίσης μια επιταχυνόμενη διαδικασία καταγραφής για τους αιτούντες άσυλο σε κατάσταση κρίσης, δίνοντας στα κράτη μέλη μόλις τέσσερις εβδομάδες για να κάνουν την αρχική γραφειοκρατία πριν ζητήσουν από άλλες χώρες να φιλοξενήσουν ανθρώπους.
Στη συνέχεια, το κράτος μέλος που θα υποστηρίζει θα αναλαμβάνει την ευθύνη να εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου, κάτι που συχνά μπορεί να διαρκέσει χρόνια.
Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johannson, αποκάλυψε ότι 250.000 άνθρωποι έφθασαν στην ΕΕ φέτος μέσω παράτυπης μετανάστευσης, αλλά αυτό επισκιάζεται από την καθυστέρηση 600.000 ανθρώπων που περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.
Το σύμφωνο σφραγίστηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, τερματίζοντας τρία χρόνια διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών, την παραμονή της συνάντησης των 27 ηγετών της ΕΕ στην ισπανική πόλη Γρανάδα την Παρασκευή. Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία ασκεί πλέον την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είχε προβλέψει ότι είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας για τη συμφωνία σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη.
Όμως, την τελευταία στιγμή, η Ιταλία δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τη συμφωνία, αφού συντάχθηκαν δύο ρήτρες για να ικανοποιηθούν οι γερμανικές ανησυχίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώ πιστεύεται ότι η ΕΕ είχε τους αριθμούς για να προωθήσει τη συμφωνία με πλειοψηφία, οι υπουργοί αποφάσισαν ότι δεν θα είχε ισχύ εκτός εάν η Τζόρτζια Μελόνι, η δεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, ήταν σύμφωνη.
Η Ιταλία έχει υποδεχθεί περίπου τους μισούς από τους 250.000 ανθρώπους που έχουν φθάσει στην ΕΕ φέτος. Οι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχαν εργαστεί για να διασφαλίσουν ότι το υπόλοιπο μπλοκ δείχνει αλληλεγγύη.
«Οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον κανονισμό για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και ανωτέρας βίας στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου», ανακοίνωσε η ισπανική προεδρία στο X, την εταιρεία που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter.
📣 Deal! EU Ambassadors have reached an agreement on the regulation addressing situations of crisis and force majeure in the field of migration and asylum.#COREPERII #EU2023ES #EUMigration pic.twitter.com/9ikt98a7sg
— Presidencia española del Consejo de la UE (@eu2023es) October 4, 2023
Η σύγκρουση μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας συμπυκνώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Η Ιταλία επιθυμούσε μια ρήτρα που θα επέτρεπε την παράκαμψη των προτύπων στα κέντρα κράτησης σε περίπτωση αιχμής των αφίξεων λόγω κρίσης, κάτι στο οποίο είχε αντιταχθεί η Γερμανία. Η Ιταλία επιτέθηκε επίσης στη Γερμανία για την υποστήριξή της προς τις ΜΚΟ στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.
Η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει νέους κανόνες για την αντιμετώπιση των παράνομων αφίξεων στα σημερινά επίπεδα με αλληλέγγυα μετεγκατάσταση των μεταναστών μακριά από τις χώρες της πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, αυτό θα επαναληφθεί σε περίπτωση αύξησης των αριθμών.
Η Πολωνία, με το βλέμμα στραμμένο στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου, όπου το μεταναστευτικό έχει αναχθεί σε βασικό ζήτημα, εξακολουθεί να αντιτίθεται στη συμφωνία.
«Σήμερα, πετύχαμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της ΕΕ. Με τη σημερινή συμφωνία είμαστε πλέον σε καλύτερη θέση για να καταλήξουμε σε συμφωνία για ολόκληρο το σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του εξαμήνου», δήλωσε ο Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα Γκόμεζ, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας.
Ο νέος νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σολτς: «Ιστορική καμπή» η συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής συνιστά μια «ιστορική καμπή», σύμφωνα με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Η εφαρμογή αυτού του κειμένου, που έχει ως στόχο την από κοινού οργάνωση της απάντησης της ΕΕ στην περίπτωση μαζικής εισροής μεταναστών σε μια χώρα «θα περιορίσει δραστικά την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη και θα ελαφρύνει χώρες όπως η Γερμανία», χαιρέτισε ο Γερμανός καγκελάριος με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).
Die Einigung auf die Krisenverordnung als Teil der europäischen Asylreform ist eine gute Nachricht. Die Reform wird irreguläre Migration in Europa wirksam begrenzen und Staaten wie Deutschland dauerhaft entlasten. Ein historischer Wendepunkt. #GEAS
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) October 4, 2023
Καιρίδης: Προς τη Γερμανία κατευθύνονται οι αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα
Υπενθυμίζεται πως χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, σημείωσε πως τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα 60.000 άτομα. «Τα τελευταία δυόμιση χρόνια που είχαμε πολύ χαμηλές ροές, χάρη και στην πολιτική μας και βέβαια στην πανδημία, ιδίως στο 2021. Ταυτόχρονα, δίπλα σε αυτούς τους 60.000 έχουμε 92.000 εκδόσεις προσφυγικών διαβατηρίων, 92.000 προσωπικά διαβατήρια και ως επί το πλείστον, αυτός που μπαίνει στη διαδικασία να αιτηθεί διαβατήριο κάνει αίτηση για να φύγει».
Όπως είπε, «στην Ελλάδα οι ροές κατευθύνονται κυρίως προς τη Γερμανία. Έχουν εκεί δημιουργηθεί συγγενικά δίκτυα που προσελκύουν. Πάνε εκεί, γιατί πληρώνονται πολύ καλύτερα, γιατί οι παροχές είναι πολύ περισσότερες που δίνει το γερμανικό κράτος με επιδόματα στον πρόσφυγα που φτάνουν τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Και γιατί στη Γερμανία στα πέντε χρόνια μπορούν να ζητήσουν ιθαγένεια, να πάρουν δηλαδή το πιο μεγάλο βραβείο που υπάρχει, να γίνουν πολίτες».
Πηγή protothema.gr