Ανησυχητικές διαστάσεις αρχίζει και παίρνει το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κω, Λέρο και άλλα νησιά. Οι καλά γνωρίζοντες εκφράζουν μιλώντας στο Βήμα της Κω τις ανησυχίες τους για το άμεσο μέλλον καθώς οι ήδη γεμάτες δομές και οι τοπικές νησιωτικές κοινωνίες που έχουν επιβαρυνθεί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις νέες ροές που θα προκύψουν από την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δώσει στην δημοσιότητα στελέχη ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό, από13 έως 15 Οκτωβρίου 50 μετανάστες έφτασαν στην Κω, 52 στη Ρόδο, 72 στη Σύμη, 33 στο Αγαθονήσι, 19 στην Ψέριμο.

Οι παραπάνω που προσέγγισαν νησιά χωρίς δομές, μεταφέρονται στα ΚΥΤ Κω και Λέρου. Μάλιστα το Hot Spot στο Πυλί εκείνο το τριήμερο φέρεται να φιλοξενεί 2970 άτομα όταν η χωρητικότητα είναι για 2923. Στην Λέρο 2592 με δυνατότητα φιλοξενίας 2150. Συνολικά στα νησιά υπάρχουν 15997 διαμένοντες.

Δεν είναι κλειστές οι δομές στα νησιά

« Οι νησιωτικές κοινωνίες παρουσιάζουν πλέον μία εμφανή επιβάρυνση και κυκλοφορούν μετανάστες και πρόσφυγες εκτός δομών για δύο λόγους. 1ον διότι οι δομές δεν είναι κλειστές άλλα λειτουργούν με ωράριο. 2ον διότι έχουν ξεπεράσει τις δυνατότητες φιλοξενίας και έτσι βλέπουμε τους διαμένοντες να κυκλοφορούν και σε περιοχές μακριά από τα ΚΥΤ όπως είναι οι πόλει κτλ».

Σύμφωνα με το ίδιο άτομο που γνωρίζει και παρακολουθεί πολλά χρόνια το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα, πολλοί θα είναι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να φύγουν από την Κω με οποιοδήποτε τρόπο όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στην Λέρο.

Προβληματισμός για τις διαδικασίες ταυτοποίησης

« Οι ροές δεν είναι τόσο μεγάλες όπως το 2015. Αυτό όμως που με προβληματίζει είναι ότι υπάρχουν πολλά άτομα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς έχει μειωθεί η αστυνομική και άλλη δύναμη στην υπηρεσία που διαχειρίζεται αυτό το κομμάτι».

Εξονυχιστικός έλεγχος σε όλους

Υπογραμμίζει δε ότι η εθνική ασφάλεια ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντική. « Πρέπει να γίνεται έλεγχος για το ποιόν του καθένα, το παρελθόν και το who is who ειδικά με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Είναι υποχρέωση για λόγους εθνικής ασφάλειας για το ποιος διασχίζει τα ελληνικά σύνορα με οποιονδήποτε τρόπο».

Αναμένονται καραβάνια Παλαιστινίων στην Ελλάδα

Παράλληλα η ανησυχία είναι έκδηλη για το τι θα γίνει όταν ανοίξει η αν η δίοδος από Αίγυπτο για τους Παλαιστίνιους. « Τότε θα ξεκινήσουν οι μεγάλες ροές. Μιλάμε για πρόσφυγες που θα έρθουν κατά εκατοντάδες και θα προσεγγίσουν πρώτα την Κρήτη και Κύπρο λόγω απόστασης. Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν βλέπω κάποιο κυβερνητικό σχεδιασμό. Δηλαδή γίνονται οχλήσεις προς την Ε.Ε.; Οι δομές στην ενδοχώρα έχουν περιοριστεί. Στην Αθήνα διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών και δεν υπάρχουν ούτε Κέντρα Φιλοξενίας ούτε προγράμματα στέγης. Όλα έχουν κλείσει».

Σάντυ Λαδικού

Πηγή kostoday.com