Σε “κενό αέρος” οι αρμοδιότητες – Ανευ λόγου και αιτίας δυσφημίζεται το νησί ενώ και οι μετανάστες δεν τυγχάνουν της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε έναν «φαύλο» κύκλο πολιτικών και νομικών ευθυνών «στροβιλίζονται» τα τελευταία 24ωρα στην Ρόδο η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού μετά τις δηλώσεις του αντιδημάρχου μετανάστευσης κ. Στράτου Καρίκη περί μη ευθύνης στην διαχείριση του μείζονος θέματος διαχείρισης των μεταναστών που διαμένουν σε πάρκα της πόλεως Ρόδου από τον Δήμο Ρόδου και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του ζητήματος σε συνεργασία μόνο με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου με την συνδρομή επιτελών της Περιφέρειας κίνησαν χθες τις διαδικασίες για την δημιουργία προσωρινού χώρου παραμονής και διαμονής των μεταναστών μέχρι την μεταφορά τους σε Κ.Υ.Τ. της υπόλοιπης χώρας.

Ο προσωρινός «καταυλισμός» δημιουργήθηκε ειδικότερα στον λιμένα της Ακαντιάς ενώ σχετικά ενημερώθηκε χθες και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει.
Επιπλέον το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Γιάννη Παππά σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και μετά την προχθεσινή σύσκεψη με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη και την συμμετοχή του Αστυνομικού Διευθυντή Δωδεκανήσου και του Κεντρικού Λιμενάρχη Ρόδου κίνησε χθες επιχείρηση «σκούπα» για την μεταφορά τουλάχιστον 300 μεταναστών σε πρώτη φάση από το νησί.


Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει δεν αναμένεται να αποδώσει άμεσα καρπούς και να υπάρξει επίλυση του προβλήματος που έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις καθώς χθες υπήρξε μαζική απόβαση μεταναστών στη Νότια Ρόδου, διέφυγαν δύο διακινητές και μετά από επιχείρηση της ΕΛΑΣ εντοπίστηκαν τα στοιχεία του ενός που είχε μισθώσει αυτοκίνητο από επιχείρηση της Ρόδο και αναζητείται.
Ο αριθμός των μεταναστών που αποβιβάστηκαν στα παράλια της Νότιας Ρόδου χθες σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς επιτελών της ΕΛΑΣ υπερβαίνουν τους 100.Πως έχει όμως το πλαίσιο στην «άτυπη» επι του παρόντος αντιπαράθεση αναζήτησης ευθυνών από υπεύθυνους και αρμόδιους και από εκείνους που «κρύβονται» πίσω από την ευθύνη και κάνουν τα «στραβά μάτια» στο πρόβλημα;

Μετά την αποβίβαση και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών τα σώματα ασφαλείας και συγκεκριμένα το Λιμενικό και η ΕΛΑΣ αφού εντοπίσουν, προσαγάγουν και συλλάβουν τους παράνομα εισερχόμενους υπηκόους τρίτων χωρών στο νησί αποστέλλουν αρμοδίως στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου δια της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου σχετικά σήματα και κινείται αυτόματα η διαδικασία αποχής ή μη από την ποινική τους δίωξη.
Η Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου κρίνει ειδικότερα αν οι μετανάστες που εντοπίζονται πρόκειται να υποβάλουν αίτημα ασύλου και αποφασίζει σχετικά.


Στην πλειοψηφία τους τα αιτήματα για αποχή από την ποινική δίωξη το τελευταίο διάστημα απορρίπτονται και ακολουθεί ο σχηματισμός δικογραφιών σε όσους μετανάστες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί και με προφορική εντολή της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου αφήνονται ελεύθεροι για να κινηθεί η διαδικασία διοικητικής απέλασής τους ενώ ταυτόχρονα οι δικογραφίες εις βάρος τους κινούνται με την τακτική διαδικασία και παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο.

Στο μεσοδιάστημα το Λιμενικό και η ΕΛΑΣ οφείλουν να κρατούν σε δομή φυλασσόμενα τα άτομα αυτά και να τα έχουν καταγράψει καθώς είναι διοικητικά κρατούμενοι! Κάτι τέτοιο όμως ελλείψει δομής στο νησί υπαιτιότητα του Υπουργείου Μετανάστευσης δεν γίνεται με αποτέλεσμα οι μετανάστες καταγεγραμμένοι και μη, συλληφθέντες και μη, σε μια διαδικασία «αχταρμά» του νομικού πλαισίου που ισχύει, αφήνονται να μένουν σε πάρκα της πόλεως Ρόδου και παραμένουν διάσπαρτοι στο νησί, όπου βρίσκουν καταφύγιο.

Ο Δήμος Ρόδου με δεδομένο ότι η ευθύνη τυπικά αφορά 3 υπουργεία το Μετανάστευσης, το Δημόσιας Τάξης και το Ναυτιλίας, απέχει από την ανάληψη οιασδήποτε άλλης συνδρομής πέραν της σίτισης στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας και «ανέχεται» την κατάσταση και για τον πρόσθετο λόγο ότι επιτελείς και υπάλληλοι θεωρούν ότι κινδυνεύουν από την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4251/2014, όπως καταργήθηκε με το άρθρο 178 Ν. 5038/2023.


Τι προβλέπεται:

«Υποχρεώσεις υπηρεσιών και υπαλλήλων – Κυρώσεις
1. Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούνται να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες τρίτης χώρας, οι οποίοι δεν έχουν διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο που αναγνωρίζεται από διεθνείς συμβάσεις και θεώρηση εισόδου ή άδεια διαμονής και γενικά δεν αποδεικνύουν ότι έχουν εισέλθει και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Σε πολίτες τρίτων χωρών που είναι αντικειμενικά στερούμενοι διαβατηρίου αναγνωρίζεται δικαίωμα συναλλαγής με τις αναφερόμενες στο προηγούμενο εδάφιο υπηρεσίες με μόνη την επίδειξη της άδειας διαμονής τους».


Επιπλέον δομές κοινωνικής μέριμνας για το δήμο είναι το συσσίτιο ενώ οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, ο Ξενώνας Αστέγων, ο Ξενώνας Κακοποιημένων για να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε χρήστη απαιτούνται νόμιμα έγγραφα.

Η δημοτική αρχή έτσι δεν μπορεί όπως διατείνονται αρμοδίως να προβεί σε οιαδήποτε ενέργεια ή δαπάνη χωρίς να βρεθεί υπόλογη.
Από την άλλη όμως πρωτοβουλίες όπως αυτή του κ. Χατζημάρκου, παρότι «ερεθίζουν» την φαντασία λόγω του γεγονότος ότι λαμβάνονται για την πόλη της Ρόδου και για το λιμάνι χωρίς την συμμετοχή ή την πρόσκληση του Δήμου Ρόδου, είναι στην σωστή κατεύθυνση και έρχονται να καλύψουν ένα κενό που δημιουργεί κυρίως η κεντρική διοίκηση και η κυβέρνηση.


Εισαγγελική παρέμβαση

Στο μεταξύ χθες το μεσημέρι έγινε συνάντηση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Σοφία Μέρη για το ίδιο ζήτημα.
Η κ. Εισαγγελέας, γνωστή για τις ευαισθησίες της σε θέματα διαχείρισης ανηλίκων, απέστειλε μάλιστα χθες την ακόλουθη εγκύκλιο στα σώματα ασφαλείας και στις συναρμόδιες υπηρεσίες:
«ΘΕΜΑ: «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΤΥΠΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ»

Κατά τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε μια αλματώδης αύξηση στην εισροή των παράτυπα εισερχομένων μεταναστών από διάφορες πύλες εισόδου της περιοχής μας (Σύμη, Μεγίστη, Κάρπαθος, Ρόδος ) με αποτέλεσμα η εικόνα του παραδοσιακού κέντρου της πόλης της Ρόδου να είναι απαράδεκτη αφού απροσδιόριστος αριθμός μεταναστών έχει εγκατασταθεί έξω από τα Δημόσια κτίρια με ότι αυτό συνεπάγεται.


Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν την πρέπουσα ευαισθησία στην προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας των ευπαθών ομάδων και ιδιαιτέρως των εγκύων, των ανηλίκων και των ηλικιωμένων καθιστώντας την διαβίωση τους στην πόλη μας ασφαλή και αξιοπρεπή σεβόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα πλαίσια του εφικτού, δεδομένου του μεγάλου αριθμού αυτών και της έλλειψης δομών.

Δεδομένου δε της έλλειψης Κέντρου Υποδοχής ή άλλης δομής παρακαλούμε να ενταθούν οι προσπάθειες (συντονισμένες) από τους αρμόδιους φορείς (λόγω των συνθηκών διαβίωσης τους στο νησί μας για την ασφαλή μετακίνηση τους σε προορισμούς με ανάλογες δομές».

Με αμείωτη ένταση η είσοδος των μεταναστών στο νησίΤην 25η Οκτωβρίου 2023 αστυνομικοί του ΑΤ Νότιας Ρόδου σε διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας ενημερώθηκαν από R/T Κέντρο για δύο ύποπτα λευκά οχήματα τα οποία πιθανόν να μετέφεραν παράνομους μετανάστες οι οποίοι είχαν αφιχθεί πλησίον πρατηρίου καυσίμων στο Γεννάδι.
Περί ώραν 01:20 μετέβησαν στον κόμβο Φλεβάρη και ανέμεναν στο σημείο με σκοπό να ελέγξουν διερχόμενα οχήματα προς εντοπισμό των υπόπτων οχημάτων.
Περί ώρα 01:25 είδαν ένα λευκό όχημα που ταίριαζε με την περιγραφή να κινείται με αυξημένη ταχύτητα επί της ε.ο. Πυλώνας Κατταβιάς.
Ενώ πλησίαζε το όχημα στον κόμβο αστυνομικός βγήκε στη μέση της οδού και με τον φακό του έκανε σήμα να σταματήσει.


Στη θέα του αστυνομικού ο οδηγός του οχήματος εισήλθε εντός του κόμβου και αναπτύσσοντας ταχύτητα επιχείρησε να τον παρασύρει διαφεύγοντας προς την αντίθετη από αυτή που ερχόταν εισερχόμενος επί της εο Πυλώνας – Κατταβιάς με κατεύθυνση προς Λάρδο.
Αμέσως οι αστυνομικοί μπήκαν στο περιπολικό όχημα και ξεκίνησαν να ακολουθούν το όχημα. Το όχημα έστριψε αριστερά στη Λάρδου – Λίνδου και συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση τη Λίνδο. Φτάνοντας στη Λίνδο εισήλθε στην πλατεία Σταυρή και προχώρησε μέχρι το αδιέξοδο.
Εκεί ο οδηγός του οχήματος εξήλθε και τράπηκε σε φυγή πεζός με κατεύθυνση προς τον οικισμό της Λίνδου.
Οι αστυνομικοί τον ακολούθησαν και τον κατεδίωξαν πεζοί χωρίς όμως να καταφέρουν να τον εντοπίσουν καθώς χάθηκε στα στενά. Μόλις ακινητοποιήθηκε το φορτηγό βγήκαν περίπου 12 άτομα τα οποία διέφυγαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Το όχημα είχε μισθωθεί από αλλοδαπό την 25η Οκτωβρίου 2023 από επιχείρηση της Ρόδου.


Χθες βγήκαν στις ακτές της Νότιας Ρόδου, όπως προαναφέρθηκε περισσότεροι από 100 μετανάστες.

Τρομακτικό βίντεο από εθνοφύλακεςΣτο μεταξύ την 21η Οκτωβρίου 2023 και ώρα 01.48 έχει καταγραφεί και κυκλοφορήσει από εθνοφύλακες βίντεο από κάμερα εξωτερικής μαγνητοσκόπησης στο οποίο απεικονίζονται άτομα που ανέλαβαν κατόπιν παρότρυνσης εκπροσώπων σώματος ασφαλείας να ακολουθήσουν ύποπτα για την μεταφορά μεταναστών οχήματα στην Θολό.
Συγκεκριμένα ενημέρωσαν αρμοδίως για τα ύποπτα οχήματα και τους ζητήθηκε να τα ακολουθήσουν μέχρι να επιληφθεί η ΕΛΑΣ.
Στο βίντεο φαίνεται ότι ένα από τα οχήματα που ακολουθούσαν να σταματά και να βγαίνει από αυτό ένας έγχρωμος σύμφωνα με την περιγραφή αλλοδαπός ο οποίος κραδαίνοντας πιστόλι τους υποχρέωσε σε άτακτη φυγή!!
Η πληροφορία έφτασε στους αστυνομικούς που ήδη έχουν επιληφθεί και διενεργούν κατεπείγουσα προανάκριση.

ΠΗΓΗ   dimokratiki.gr