Με τα ανησυχητικά σημάδια επέκτασης της κρίσης στη Μέση Ανατολή να…βαραίνουν τα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή, ανοίγοντας ακόμη μία πληγή σε ένα τόξο-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη, η ελληνική πρωτεύουσα έχει εξακολουθητικά στραμμένη την προσοχή της στις δραματικές εξελίξεις στο Ισραήλ.

Εν αναμονή μίας πιθανής εισβολής στη Γάζα, που θα διογκώσει την ανάφλεξη, η Αθήνα βρίσκεται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σε απόλυτο συναγερμό. Η κυβέρνηση εξετάζει άπαντα τα σενάρια που ενδέχεται να προκύψουν τις επόμενες εβδομάδες στα μέτωπα της οικονομίας και του μεταναστευτικού και στο πλαίσιο αυτό στις δώδεκα το μεσημέρι συγκαλείται από τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Στην ατζέντα των συζητήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, η αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί μία εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα του συντονισμού των ενεργειών. Τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρόεδρος Ερντογάν, σε ακόμη μία επίδειξη των οβιδιακών μεταμορφώσεων της Τουρκίας απομακρύνεται και πάλι από τη Δύση, η Ελλάδα παρουσιάζεται και πάλι ως πηγή σταθερότητας και ασφάλειας σε μία κρίσιμη περιοχή, με την ετοιμότητα σε κάθε πτυχή του πεδίου να είναι ένα από τα κομβικά ζητούμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας θα αναλύσουν τα δεδομένα που προκύπτουν μετά την…έκρηξη στη Μέση Ανατολή, έχοντας ολοκληρώσει πριν λίγες ώρες κύκλους επαφών με ομολόγους τους από αραβικές χώρες και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η προσοχή της ελληνικής πρωτεύουσας είναι εστιασμένη και στο ενδεχόμενο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Το φόντο των πολεμικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή απειλεί να προκαλέσει μία πρωτοφανή, εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια, έξοδο των αμάχων Παλαιστινίων που δεν έχουν ασφαλές καταφύγιο, με την ανησυχία να είναι διάχυτη στην Αίγυπτο. Τα συγκεκριμένα δεδομένα θα απασχολήσουν και αυτά με τη σειρά τους τις συζητήσεις στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με το βάρος να πέφτει στη φύλαξη των συνόρων.