Στην περιοχή Mountain Empire στο νοτιοανατολικό Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, το χωριό Κάμπο που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Μεξικό έχει σερίφη από τη… Θεσσαλονίκη. Λέγεται Νικόλας Κατράντζης.

Ο επικεφαλής του τμήματος αποκατάστασης της τάξης είναι Έλληνας, ένας από τους λίγους που ζουν στην περιοχή. Από το κέντρο του Σαν Ντιέγκο, όπου ήρθε για τουλάχιστον μια δεκαετία αντιμέτωπος με τα καρτέλ ναρκωτικών της Κεντρικής Αμερικής, σκληρούς κακοποιούς και δύσκολες αποστολές, μετακινήθηκε πριν από λίγα χρόνια στο χωριό των 3.000 κατοίκων.

«Ήρθα στις ΗΠΑ από τη Θεσσαλονίκη το 1995 και άλλαξα αρκετές δουλειές πριν καταλήξω σε αυτή. Έγινα σερίφης πριν από 15 χρόνια και τα πρώτα 10 υπηρετούσα στην πόλη του Σαν Ντιέγκο, όπου μπορώ να πω ότι είχαν συμβεί όλα», λέει στο iefimerida, εξηγώντας τι αντιμετώπισε στο πέρασμα των χρόνων.

Μέχρι το 2020 το μεγάλο στοίχημα των Αρχών στην περιοχή ήταν να εφαρμόσουν την αντιμεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, που κατασκεύαζε τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε εντολή να σταματήσουν τα έργα, ενώ το περιβόητο τείχος είχε φτάσει τα 438 μίλια. Σε κάποια σημεία προϋπήρχαν παλιές κατασκευές και σε άλλα υψώθηκαν καινούργιες. Τα μεταλλικά φράγματα πλέον έχουν εγκαταλειφθεί και τα σύνορα είναι ανοιχτά για όλους, με τη δουλειά των υπηρεσιών να είναι πια απλή, όπως περιγράφει ο Νικόλας Κατράντζης. «Τα δύο τελευταία χρόνια μπαίνει όποιος θέλει στη χώρα. Εμείς διεκπεραιώνουμε μόνο διαδικαστικά ζητήματα και οι μετανάστες προωθούνται στην ενδοχώρα από τους συνοριοφύλακες». Όπως λέει, αυτοί που περνούν τα σύνορα του Μεξικού σε πολύ λίγες περιπτώσεις είναι Μεξικανοί και στις περισσότερες είναι άνθρωποι που προέρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη, αναζητώντας το ξεθωριασμένο πια American Dream είτε μόνοι, είτε με τις οικογένειές τους.

«Ηρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Θεσσαλονίκη το 1995 και άλλαξα αρκετές δουλειές πριν καταλήξω σε αυτήν. Εγινα σερίφης πριν από δεκαπέντε χρόνια και τα πρώτα δέκα υπηρετούσα στην πόλη του Σαν Ντιέγκο, όπου μπορώ να πω ότι είχαν συμβεί όλα. Οι υποθέσεις μας τότε είχαν να κάνουν, κυρίως, με καρτέλ ναρκωτικών, συμμορίες και human trafficking. Εζησα πυροβολισμούς, αποκεφαλισμούς, ακόμα και δολοφονίες εγκύων», περιγράφει ο κ. Κατράντζης.

Πλέον στο χωριό η ζωή του είναι διαφορετική. «Στο Κάμπο επικρατεί ησυχία, αφού εδώ είναι ερημιά και δεν θέλουν οι συνάδελφοι να έρχονται, γι’ αυτό η υπηρεσία δίνει επίδομα. Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη με ένα μόνο εστιατόριο. Εδώ ζουν πιο πολύ συνταξιούχοι που ήρθαν από το Σαν Ντιέγκο, καθώς επιθυμούν πιο ήρεμους ρυθμούς ζωής, ενώ οι ντόπιοι είναι κτηνοτρόφοι αγελάδων», εξηγεί.

Οι γονείς μου δεν φοβούνται πια, το έχουν πάρει απόφαση

Οι γονείς του, που ζουν στη Θεσσαλονίκη, είναι ψύχραιμοι με τη δουλειά του, καθώς έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια το παιδί τους να έρχεται αντιμέτωπο με κινδύνους στην άλλη άκρη της Γης. «Είναι συνηθισμένοι οι γονείς μου, το έχουν πάρει απόφαση, δεν φοβούνται πια ότι θα μου συμβεί κάτι. Έχω και δύο αδελφές στην Ελλάδα», λέει ο κ. Κατράντζης.

Στο Σαν Ντιέγκο, μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Καλιφόρνια, υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 3.000 Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο Θεσσαλονικιός σερίφης και ο Μίλτος Γκουνταμάνης από την Κατερίνη, πρόεδρος εταιρείας λόμπινγκ .«Προσπαθούμε όσοι Έλληνες ζούμε εδώ να έχουμε επαφή μεταξύ μας, βρισκόμαστε με κάθε ευκαιρία και συζητάμε τα τοπικά θέματα αλλά και ό,τι απασχολεί την Ελλάδα.

Όταν βρίσκω χρόνο πηγαίνω ως το Κάμπο, που είναι σε απόσταση μιας ώρας από την πόλη, για να λέμε τα νέα μας με τον σερίφη. Παλιά υπήρχαν και συνοικίες Ινδιάνων σε αυτή την περιοχή, που λιγοστεύουν σιγά σιγά », λέει ο κ. Γκουνταμάνης. Στην Καλιφόρνια, ελληνικό χρώμα έχει και η τοπική Αρχή, καθώς αντικυβερνήτης είναι μια Ελληνίδα, η Ελένη Τσακοπούλου-Κουναλάκη.

Πηγή exostis.gr