Εντυπωσιακή ήταν η άσκηση Έρευνας και Διάσωσης που ολοκληρώθηκε στις 25/10 στη Ζάκυνθο. Το σενάριο προέβλεπε τη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών που επιβαίνουν σε πλοίο που κινδυνεύει νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, έχοντας ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σε συναφούς είδους περιστατικά, η ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, καθώς και ο εντοπισμός και επίλυση τυχόν δυσλειτουργιών.

«Nομίζω ότι είναι μία άσκηση ‘αφετηρία’ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε με ένα πολύ πιο επαγγελματικό τρόπο και κυρίως ένα ‘σούπερ’ συντονισμό τις κρίσεις που έρχονται. Κρίσεις που δυστυχώς είναι δύσκολο να τις αποφύγουμε», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χ. Στυλιανίδης, ενώ από την πλευρά του, ο Πλοίαρχος του Λιμενικού Γ. Χριστιανός ανέφερε: «Στην άσκηση Ποσειδών, η οποία είναι μεικτή ευρωπαϊκή επιχείρηση με την συνεργασία του ελληνικού λιμενικού και της Frontex, συμμετείχαν ελικόπτερα του λιμενικού σώματος της Ελλάδος και της Ιταλίας και εθελοντικά μέσα, καθώς και προσωπικό της ελληνικής ομάδας διάσωσης».

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στη διάσωση μεγάλου αριθμού μεταναστών που επιβαίνουν σε πλοίο που κινδυνεύει νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, το οποίο υποτίθεται ότι έχει ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Λ.Σ. Γιώργου Αλεξανδράκη, επιτελών στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελεχών των Οργανισμών FRONTEX, EFCA, Αξιωματούχων από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Η.Π.Α, Κύπρο, Εσθονία, Βουλγαρία, Φινλανδία, Τουρκία και εκπροσώπων του Ασύλου Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και τέλος εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων.

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Παπαδημητρίου

Επιμέλεια: Άντζυ Κούκη

Πηγή ertnews.gr