Τις απογευματινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Λέσβου, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε ύποπτο Τ/Χ σκάφος στη θαλάσσια περιοχή νότια “Αγριελιάς” ν. Λέσβου, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ελληνικές ακτές, χωρίς να φέρει φώτα ναυσιπλοΐας.

Στη συνέχεια, ο χειριστής του Τ/Χ σκάφους, προσπάθησε να διαφύγει προς τα τουρκικά παράλια και δεν ανταποκρίθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς. Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του Τ/Χ σκάφους και τη σύλληψη του 54χρονου αλλοδαπού χειριστή του.

Επί του σκάφους επέβαιναν δεκαπέντε αλλοδαποί, όλοι καλά στην υγεία τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν αρχικά στο λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια σε χώρο καραντίνας ΚΥΤ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ».

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκα, το ανωτέρω Τ/Χ σκάφος, καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.

Στη σύλληψη τριών ημεδαπών ηλικίας 51, 34, 32, καθώς και μιας 36χρονης αλλοδαπής προέβησαν τις μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Θάσου, για παράβαση των άρθρων 3 και 5 του Π.Δ. 48/2018 όπως ισχύει (Επιτρεπόμενα αλιευτικά εργαλεία και μέθοδοι αλίευσης/Ελάχιστο επιτρεπόμενο βάρος και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός αλιευόμενων ατόμων, αντίστοιχα) το οποίο τιμωρείται με το άρθρο 8 του ίδιου Π.Δ.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω κατελήφθησαν στο σκάφος τους στο λιμάνι της Θάσου να έχουν αλιεύσει με καταδυτικές στολές/συσκευές και να μεταφέρουν παράνομα άνω του μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων αλιευμάτων “HOLOTHURIA SPP”. Ειδικότερα, είχαν αλιεύσει χίλια εξακόσια ογδόντα άτομα αυτού του είδους αντί του επιτρεπτού των τετρακοσίων ατόμων ανά ημέρα και ανά σκάφος. Επίσης, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπολειπόμενου μεγέθους ολοθούριων, κάτω από το επιτρεπτό όριο των εκατόν ογδόντα γραμμαρίων.

Από τη Λιμενική Αρχή της Θάσου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε ο καταδυτικός εξοπλισμός, ενώ τα αλιεύματα επιστράφηκαν στη θάλασσα καθώς ήταν ζωντανά.

Πηγή hcg.gr