Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα τη διατήρηση των προσωρινών ελέγχων στα σύνορά της με την Ουγγαρία έως τις 23 Δεκεμβρίου καθώς προσπαθεί να αποτρέψει μια νέα αύξηση στην παράτυπη μετανάστευση.

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έθεσε σε ισχύ τους συνοριακούς ελέγχους στις 5 Οκτωβρίου, ακλουθώντας το παράδειγμα των γειτονικών Πολωνίας, Τσεχίας και Αυστρίας, που έχουν εφαρμόσει πιο αυστηρά μέτρα στα δικά τους σύνορα με τη Σλοβακία.

Aύξηση άνω του 500% σε ετήσια βάση στον αριθμό των παράτυπων μεταναστών στη Σλοβακία

Η Σλοβακία κατέγραψε αύξηση άνω του 500% σε ετήσια βάση στον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που τέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές του 2023 έως τις 12 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που συνοδεύει το μέτρο, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση σήμερα.

Οι συλλήψεις, ωστόσο, μειώθηκαν σε 29 την εβδομάδα έως τις 12 Νοεμβρίου, από 1.690 κατά την πρώτη ημερολογιακή εβδομάδα μετά την έναρξη των ελέγχων.

«Μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα, παράλληλα με αντίστοιχα μέτρα σε γειτονικές χώρες, είχαν αποτρεπτικό χαρακτήρα», δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στην εξουσία για τέταρτη φορά τον περασμένο μήνα αφού κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες οι δεσμεύσεις του να προστατεύσει τα σύνορα από την παράτυπη μετανάστευση έπαιξαν ρόλο στην εκστρατεία του.

Οι μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν, έρχονται κατά βάση μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, μέσω Ουγγαρίας από τη Σερβία και κατευθύνονται προς την πλουσιότερη Γερμανία και άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Γερμανία --όπου όλες έχουν εφαρμόσει μέτρα στα σύνορα τους τελευταίους μήνες-- ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή iefimerida.gr