Οι μεταναστευτικές ροές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου εκτοξεύτηκαν το μήνα Οκτώβριο, προκαλώντας ασφυξία σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω.

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει οι κινητοποιήσεις προσφύγων και μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας της Λέρου, όπου μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών οι συνθήκες που επικρατούν στη δομή χαρακτηρίζονται ως ασφυκτικές.

Οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που διμοιρίες της ΥΜΕΤ μπαίνουν στο κέντρο φιλοξενίας υπό το φόβο επεισοδίων. Χθες αναρτήθηκαν στα social media φωτογραφίες από νέες διαμαρτυρίες μεταναστών, οι οποίοι ζητούν να μεταφερθούν από τη Λέρο στον Πειραιά αλλά και να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταγραφής και αιτήματος ασύλου.

Οι μεταναστευτικές ροές στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου εκτοξεύτηκαν το μήνα Οκτώβριο, προκαλώντας ασφυξία σε Λέσβο, Σάμο, Λέρο, Χίο και Κω.

Την ίδια ώρα, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει πρόσθετη ανησυχία και προβληματισμό στις ελληνικές Αρχές, καθώς είναι ορατό στις υπηρεσίες ασφαλείας ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου έχουν «ηλεκτρίσει» το κλίμα στα κέντρα φιλοξενίας όπου βρίσκονται Παλαιστίνιοι.

Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι οι συνθήκες ασφυξίας στα σημεία εισόδου και καταγραφής προσφύγων και μεταναστών δυσχεραίνουν τους ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν υπόπτων για τρομοκρατία. Σε ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχουν δοθεί εντολές για ένταση των ελέγχων (μέσω των διεθνών βάσεων δεδομένων με τρομοκράτες).

Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση της κατάστασης σημειώνουν ότι υπάρχει πλήθος αταυτοποίητων μεταναστών. Το πρόβλημα δεν είναι με όσους δεν έχουν ταυτοποιηθεί για διαδικαστικούς λόγους (δηλαδή περιμένουν τη σειρά τους) και βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας, αλλά με όσους μπορεί να έχουν φύγει από τα σημεία εισόδου (για παράδειγμα τα νησιά ή τον Έβρο) χωρίς να έχουν καταγραφεί.
Επί παραδείγματι στη Λέσβο, όπου τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε «έκρηξη» μεταναστευτικών ροών, τον περασμένο μήνα υπήρχαν τουλάχιστον 1.000 μετανάστες που δεν είχαν ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται σε δομή φιλοξενίας και περιμένουν την καταγραφή τους. Αξιόπιστες πηγές σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτός ο τόσο μεγάλος αριθμός αταυτοποίητων μεταναστών είναι δηλωτικός αφενός της ασφυκτικής κατάστασης αφετέρου του κινδύνου κάποιος να εξαφανιστεί χωρίς να καταγραφεί.


«Στην πραγματικότητα εάν κάποιος που εισέρχεται θέλει να δηλώσει ψευδή στοιχεία μπορεί να το κάνει. Όταν κάποιος περνάει από τη διαδικασία της καταγραφής δηλώνει τα στοιχεία που ο ίδιος θέλει. Δεν έχουν όλοι πάνω τους έγγραφα που να βεβαιώνουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Ωστόσο, ο έλεγχος πρέπει να γίνει, καθώς μπορεί με τον τρόπο αυτό να εντοπιστεί κάποιος που βρίσκεται στις βάσεις δεδομένων με τρομοκράτες. Οι έλεγχοι αυτοί αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή», εξηγούν αστυνομικές πηγές.

Ενδεικτικό της ασφυκτικής κατάστασης στα ακριτικά νησιά είναι περιστατικό που είχε σημειωθεί προ καιρού στη Λέρο, όπου 120 μετανάστες συριακής και παλαιστινιακής καταγωγής είχαν φύγει από τη δομή φιλοξενίας όπου διέμεναν με σκοπό να ταξιδέψουν με το πλοίο στον Πειραιά. Στο σημείο επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και μετά από ώρα η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών επέστρεψε στη δομή φιλοξενίας.

Τα θέματα γύρω από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είχαν τεθεί επί τάπητος και σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Μεταξύ άλλων είχε αποφασιστεί η ενίσχυση της φύλαξης σε στόχους που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Αμερική, όπως μεγάλες επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων, πρεσβείες, οικίες διπλωματών, σχολεία, εβραϊκές συναγωγές. Παράλληλα, δεδομένο θεωρείται ότι η ΕΥΠ έχει αυξήσει την εγρήγορσή της σε δομές όπου διαμένουν περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι.

Πηγή ieidiseis.gr